Home » News » Microsoft haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf ter wereld

Microsoft haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf ter wereld

News Team

Microsoft heeft Apple donderdag ingehaald als ‘s werelds meest waardevolle bedrijf nadat de aandelen van de iPhone-maker een zwakke start van 2024 hadden gemaakt als gevolg van groeiende zorgen over de vraag.

De aandelen van het in Redmond, Washington gevestigde Microsoft stegen voor het laatst met 1,6%, wat het een marktwaardering van $2,875 biljoen opleverde, omdat de vroege voorsprong in de race om geld te verdienen met generatieve kunstmatige intelligentie investeerders hielp aantrekken.

Apple (NASDAQ: AAPL) noteerde 0,9% lager met een marktkapitalisatie van $2,871 biljoen – de eerste keer sinds 2021 dat de waardering ervan onder die van Microsoft is gedaald.

De aandelen van het in Cupertino, Californië gevestigde bedrijf zijn in januari met 3,3% gedaald sinds de laatste afsluiting, vergeleken met een stijging van 1,8% bij Microsoft (NASDAQ: MSFT)

“Het was onvermijdelijk dat Microsoft Apple zou inhalen, aangezien Microsoft sneller groeit en meer te profiteren heeft van de generatieve AI-revolutie”, zegt DA Davidson-analist Gil Luria.

De zwakte van Apple-aandelen volgt op een reeks ratingverlagingen die de zorgen aanwakkerden dat de verkoop van de iPhone, de grootste melkkoe, zwak zou blijven, vooral in de grote markt China.

“China zou de prestaties de komende jaren kunnen belemmeren”, zei beursmakelaar Redburn Atlantic woensdag in een klantnota, wijzend op de concurrentie van het oplevende Huawei en de Chinees-Amerikaanse spanningen die de druk op Apple hebben vergroot.

De makelaardij voegde eraan toe dat Apple’s dienstenbedrijf – een lichtpuntje in de afgelopen kwartalen – wordt geconfronteerd met bedreigingen nu toezichthouders het onderzoek verdiepen naar een lucratieve deal die Google tot de standaardzoekmachine op iOS maakt.

De aandelen van Apple, waarvan de marktkapitalisatie op 14 december een piek bereikte van $3,081 biljoen, eindigden vorig jaar met een winst van 48%.

Dat was lager dan de stijging van 57% van Microsoft, dat in 2023 agressief genAI-aangedreven tools uitrolde dankzij de samenwerking met ChatGPT-maker OpenAI.

Microsoft heeft sinds 2018 een paar keer kortstondig de leiding genomen over Apple als het meest waardevolle bedrijf, het meest recentelijk in 2021, toen zorgen over door COVID veroorzaakte tekorten in de toeleveringsketen de aandelenkoers van de iPhone-maker raakten.

Momenteel is Wall Street positiever over Microsoft. Het bedrijf heeft geen verkooprating en bijna 90% van de makelaars die het bedrijf bestrijken, raden aan de aandelen te kopen.

Apple heeft twee ‘verkoop’-beoordelingen en slechts tweederde van de analisten die het bedrijf volgen, beoordeelt het als ‘koop’.

Beide aandelen zien er relatief duur uit in termen van prijs ten opzichte van hun verwachte winsten, een gebruikelijke methode om beursgenoteerde bedrijven te waarderen.

Volgens LSEG-gegevens handelt Apple tegen een koers-winstverhouding van 28, ruim boven het gemiddelde van 19 over de afgelopen tien jaar. Microsoft handelt ongeveer 31 keer de toekomstige winsten, boven het 10-jarig gemiddelde van 24.

Source: https://buystocks.co.uk/news/microsoft-overtakes-apple-as-worlds-most-valuable-company/