Home » News » De winst van Barclays daalt omdat de bankgigant overweegt de kosten te verlagen

De winst van Barclays daalt omdat de bankgigant overweegt de kosten te verlagen

News Team

Barclays heeft lagere winsten gerapporteerd en zijn winstgevendheidsprognoses verlaagd, omdat het aantoonde dat het overweegt de kosten te verlagen.

De aandelen van de bankengigant kelderden dinsdagochtend met ruim 8% nadat het bedrijf een update gaf over zijn financiële prestaties voor het derde kwartaal.

Het rapporteerde een winst vóór belastingen van £1,9 miljard voor de drie maanden tot en met september, iets hoger dan de verwachtingen van analisten, maar lager dan de winst van £2 miljard van vorig jaar.

Barclays onthulde dat het nadenkt over manieren om de bank kostenefficiënter en productiever te maken, wat zou kunnen leiden tot structurele veranderingen in het hele bedrijf.

“De groep evalueert acties om de structurele kosten te verlagen om toekomstige rendementen te helpen stimuleren”, aldus de groep in zijn financiële update.

Groepsdirecteur CS Venkatakrishnan, binnen de groep bekend als Venkat, zei: “We proberen een efficiëntere organisatie te maken, te creëren en te runnen… je zou van ons mogen verwachten dat we op al die plekken zoeken waar we de productiviteit kunnen verhogen.”

Hij voegde eraan toe: “We zien verdere mogelijkheden om het rendement voor aandeelhouders te verbeteren door middel van kostenefficiëntie en gedisciplineerde kapitaalallocatie binnen de groep.”

Barclays gaf geen commentaar op de vraag of kostenbesparingen gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid, maar Venkat zei dat de bank “de omvang van ons personeelsbestand over de hele wereld zal blijven moduleren”.

De bank zei dat zij investeerders een update zal geven binnen de financiële resultaten voor het volledige jaar die volgend jaar worden bekendgemaakt.

Net als andere kredietverstrekkers heeft Barclays geprofiteerd van hogere rentetarieven, waardoor de hypotheekkosten zijn gestegen en de inkomsten het hele jaar door zijn gestegen.

Maar de spaarmarkt is ‘extreem competitief’ geweest, met meer druk op de banken om spaarders te belonen met hogere rentetarieven, aldus Barclays.

Het rapporteerde een daling van 6% in deposito’s in Groot-Brittannië, wat volgens het bedrijf een weerspiegeling is van klanten die contant geld overboeken naar rekeningen met een hoger rendement, en van mensen die rekeningen gebruiken om hun uitgaven te beheren te midden van de hogere kosten van levensonderhoud.

Het is onwaarschijnlijk dat de deposito’s in het vierde kwartaal zullen aantrekken, wat ertoe leidt dat de bank haar prognose voor de nettorentemarge (NIM) heeft verlaagd – een belangrijke maatstaf die het verschil laat zien tussen wat zij verdient aan leningen en wat zij uitbetaalt voor deposito’s.

Richard Hunter, hoofd markten bij Interactive Investor, zei: “Barclays UK heeft ook enkele problemen waarmee rekening moet worden gehouden, waarbij hogere rentetarieven leiden tot hogere spaarrentes.

“Als zodanig heeft er enige klantmigratie plaatsgevonden, omdat elders naar hogere rendementen wordt gezocht, terwijl lagere depositovolumes en de druk op de hypotheekmarges bijdragen aan een moeilijke mix.

“Als zodanig heeft de bank haar NIM-vooruitzichten verlaagd tot tussen 3,05% en 3,1%, vergeleken met een eerder verwachte prestatie van 3,2% en 3,22% in het tweede kwartaal.”

Ondertussen waren hogere rentetarieven en zwakkere huizenprijzen voor Barclays aanleiding om de kosten voor kredietverliezen te verhogen naar £433 miljoen voor de periode, vergeleken met £381 miljoen vorig jaar.

De stijging kwam ondanks het feit dat het percentage mensen met een achterstand bij het aflossen van leningen laag bleef, aldus het rapport.

Uit het rapport bleek ook dat de inkomsten uit de corporate en investment banking-divisie jaar-op-jaar met 6% daalden, omdat de volatiliteit op de financiële markten leidde tot een lagere klantactiviteit.

De aandelen van andere Britse banken daalden dinsdag vanwege de nervositeit van beleggers over de bredere banksector, waarbij Lloyds, NatWest, HSBC en Standard Chartered allemaal hun aandelenkoers zagen dalen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/barclays-profit-falls-as-banking-giant-considers-cutting-costs/