Home » News » Europese aandelen bereikten opnieuw een recordhoogte; Amerikaanse economische gegevens beschikbaar.

Europese aandelen bereikten opnieuw een recordhoogte; Amerikaanse economische gegevens beschikbaar.

News Team

Europese aandelen bereikten donderdag voor de derde opeenvolgende sessie een recordhoogte, ondersteund door een reeks optimistische bedrijfsupdates, terwijl beleggers voorzichtig bleven in afwachting van belangrijke economische gegevens uit de Verenigde Staten voor nieuwe aanwijzingen over het traject van de mondiale renteverlaging.

De pan-Europese STOXX 600.STOXX steeg 0,3% om 8:56 GMT en lijkt klaar voor de achtste week op rij met winst.

De Duitse benchmark DAX.GDAXI steeg 0,2% en bereikte daarmee voor de derde dag op rij een recordniveau, gesteund door bullish bedrijfsrapporten.

De aandelen van Encavis ECVG.DE schoten met 26,8% omhoog naar de top van de STOXX600 nadat Elbe Bidco een overnamebod lanceerde op de Duitse elektriciteits- en energieproducent. De totale nutsbedrijven.SX6Pindex zijn 1% hoger geworden.

“We hebben interesse van investeerders, er worden deals gesloten en als de rente zo hoog is, zijn dit soort activiteiten positief”, zegt David Morrison, senior marktanalist bij Trade Nation.

De aandelen van K&S SDFGn.DE stegen met 7,3% nadat de Duitse zout- en potasmijnbouwer de verwachtingen over de jaarresultaten overtrof en beter dan verwachte verwachtingen gaf.

De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall RHMG.DE verwacht dit jaar een recordomzet en een hogere winstgevendheid, omdat de oorlog in Oekraïne de defensie-uitgaven in het NAVO-blok heeft doen stijgen, waardoor het aandeel van het land met 3,5% is gestegen.

Ondertussen daalden de aandelen van Lanxess LXSG.DE met 8,2% naar de bodem van de STOXX600, omdat de producent van speciale chemicaliën zwakke vooruitzichten voor 2024 gaf en verdere uitdagingen signaleerde in de eerste helft van het jaar.

Hapag-Lloyd HLAG.DE boekte een daling van de nettowinst met 83% voor 2023 en verlaagde zijn dividend met 85% in wat het een uitdagende marktomgeving noemde. Het aandeel daalde 2,5%.

Aan het datafront wachtten beleggers op de producentenprijzen en detailhandelsverkopen in de VS in februari, die de economische gezondheid van de grootste economie ter wereld zouden kunnen peilen en de hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve halverwege het jaar zouden kunnen sturen.

Het leek er ook op dat de Europese Centrale Bank vanaf juni met de renteverlagingscyclus zou beginnen, waarbij grote beleidsmakers de kansen daarop bespraken.

De STOXX 600 won dit jaar ruim 6,1% en presteerde vaak beter dan zichzelf, waarbij nieuwe hoogtepunten werden bereikt doordat een vertraging van de inflatie in de eurozone het marktsentiment stimuleerde, samen met een positieve reeks bedrijfsupdates uit de regio.

“Hoewel we er in dit soort markten op de huidige niveaus erg overbought uit kunnen zien, zegt niets dat we niet hoger kunnen gaan”, voegde Morrison eraan toe.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-hit-another-record-high-us-economic-data-on-tap/