Home » News » Europese aandelen dalen als aandelen in de gezondheidszorg worden getroffen door hervormingen op het gebied van geneesmiddelen

Europese aandelen dalen als aandelen in de gezondheidszorg worden getroffen door hervormingen op het gebied van geneesmiddelen

News Team

Europese aandelen sloten woensdag voor de tweede achtereenvolgende sessie lager, gebukt onder een daling van de aandelen in de gezondheidszorg nadat Brussel een langverwacht ontwerp had gepubliceerd van de voorgestelde herziening van de wetten die de farmaceutische industrie van de Europese Unie regelen.

De pan-Europese STOXX 600-index (.STOXX) daalde met 0,8%, terwijl aandelen in de gezondheidszorg (.SXDP) met 2,5% kelderden, de slechtste prestatie sinds eind januari 2022.

Het voorstel, dat de grootste herziening is van bestaande medische wetten in twee decennia, is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle Europeanen toegang hebben tot zowel innovatieve nieuwe behandelingen als generieke geneesmiddelen, en om een einde te maken aan de enorme verschillen in toegang en prijs tussen landen.

“Het draait allemaal om het proberen de zorgkosten te verlagen, en uiteindelijk vertaalt zich dat echt in minder uitgeven. En natuurlijk is de read-across dat er minder geld beschikbaar is in de industrie voor uitgaven aan medicijnen en medische producten, enz.” zei Stuart Cole, hoofdmacro-econoom bij Equiti Capital.

De aandelen van enkele van Europa’s grootste medicijnfabrikanten, waaronder Roche (ROG.S), Novo Nordisk (NOVOb.CO), GSK (GSK.L) en AstraZeneca (AZN.L), daalden tussen 2,5% en 3,9%.

De inkomsten uit de sector waren gemengd, waarbij Roche een daling van de omzet in het eerste kwartaal rapporteerde, terwijl GSK de verwachtingen van de kwartaalanalisten overtrof.

De STOXX 600-index volgt nog steeds maandelijkse winsten van 1,1% terwijl er meer inkomsten binnenstromen.

Telia Company AB (TELIA.ST) steeg met 5,3% nadat de Zweedse telecomoperator in het eerste kwartaal een kernwinst boekte die boven de marktverwachtingen lag.

De aandelen van het Zwitserse banksoftwarebedrijf Temenos AG (TEMN.S) stegen met 13,4% nadat het resultaten over het eerste kwartaal boven de consensus rapporteerde.

Kindred Group Plc (KINDsdb.ST) steeg met 16,0% nadat het bedrijf een evaluatie van strategische alternatieven was gestart, waaronder een fusie of verkoop van het bedrijf.

ASM International NV (ASMI.AS) daalde met 7,5% nadat de Nederlandse fabrikant van halfgeleiderapparatuur een daling van de bestellingen in het eerste kwartaal meldde, daarbij verwijzend naar verslechterende marktomstandigheden, ondanks een omzet die de verwachtingen overtrof.

Dassault Systemes SE (DAST.PA) zakte 6,8% nadat de Franse softwaremaker cijfers over het eerste kwartaal rapporteerde die grotendeels in lijn waren met de schattingen, maar met een gemiste kans op softwarelicenties.

Teleperformance SE (TEPRF.PA) zakte 14,0% naar de bodem van de STOXX 600, nadat de Franse outsourcinggroep zei van plan te zijn rivaal Majorel Group Luxembourg SA (MAJ.AS) te kopen voor 3 miljard euro ($ 3,3 miljard).

Beleggers wachten nu op de monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank volgende week. Een opiniepeiling van Reuters onder economen suggereerde dat de ECB vrijwel zeker op 4 mei 25 basispunten aan haar depositorente zal toevoegen en deze vervolgens in juni naar 3,50% of hoger zal brengen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-fall-as-healthcare-stocks-hit-by-drug-reforms/