Home » News » Europese aandelen dalen door zorgen over groei; focus op PMI in de dienstensector.

Europese aandelen dalen door zorgen over groei; focus op PMI in de dienstensector.

4 September 2024 Door News Team

De Europese aandelenmarkten daalden woensdag, na de scherpe uitverkoop op Wall Street vannacht, omdat zorgen over de groei zwaar drukten op de marktleidende techgiganten.

Om 03:05 ET (07:05 GMT) noteerde de DAX-index in Duitsland een daling van 1,1%, de CAC 40 in Frankrijk daalde met 0,9% en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk daalde met 0,8%.

Zorgen over zwakke Amerikaanse groei wegen zwaar

De belangrijkste Europese indices daalden woensdag, na verliezen in Azië en nadat zorgen over de groei leidden tot de grootste uitverkoop in een maand op Wall Street, nadat Amerikaanse beleggers terugkeerden van hun Labor Day-vakantie.

De aandelenuitverkoop werd aangewakkerd door zwakke cijfers over de Amerikaanse productiesector, waardoor de zorgen over de economische vooruitzichten toenamen.

De Dow Jones Industrial Average verloor 1,5%, de S&P 500 daalde 2,1%, de slechtste dag sinds begin augustus, en de Nasdaq Composite daalde 3,3%, met name door een daling van 9% van Nvidia (NASDAQ: NVDA), de grootste daling ooit in één dag voor de chipfabrikant, waardoor 279 miljard dollar aan marktkapitalisatie verdween.

De teleurstellende Amerikaanse ISM-enquête voor de industrie wekte zorgen over een mogelijke harde landing van de Amerikaanse economie en bracht het officiële banenrapport van vrijdag sterk in de schijnwerpers.

Eurozone-diensten in de schijnwerpers

De belangrijkste cijfers die woensdag in Europa worden vrijgegeven, zijn de definitieve cijfers van de inkoopmanagersindex voor de Europese dienstensector, met name de cijfers voor de eurozone.

De dienstensector zal naar verwachting in gezond groeigebied blijven, maar dit volgt uit zwakke cijfers over de activiteit in de industrie in augustus. Deze cijfers suggereren dat een herstel in de eurozone nog wel even op zich kan laten wachten en dat een verdere versoepeling van het monetaire beleid gerechtvaardigd kan zijn.

De Europese Centrale Bank verlaagde de rente in juni en zal naar verwachting later deze maand de rente opnieuw verlagen.

Volvo (OTC: VLVLY) levert deze maand zijn vlaggenschip SUV

In de zakelijke sector daalden de aandelen van Volvo (ST: VOLVb) met 1,2%, ondanks dat de Zweedse autofabrikant aankondigde dat het zijn vlaggenschip, de EX90 SUV, nog voor het einde van deze maand aan de eerste klanten zal leveren, nadat er al grote vertragingen waren opgetreden.

De aandelen van Barratt Developments (LON: BDEV) daalden met 1,3% nadat de huizenbouwer een daling van de winst en een halvering van het dividend meldde, omdat het bedrijf zijn deal om rivaal Redrow te kopen, wil afronden.

Ruwe olie trekt zich opnieuw terug

De olieprijzen daalden woensdag verder, waardoor de uitverkoop van de vorige sessie werd voortgezet. Deze daling werd veroorzaakt door zorgen over de groei en de verwachting dat Libische export weer op de markt zou kunnen komen.

Om 03:05 ET daalde het Brent-contract met 0,8% tot $ 73,20 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe-olie futures (WTI) 0,9% lager werden verhandeld op $ 69,72 per vat nadat beide contracten dinsdag met meer dan 4% daalden.

Beide contracten daalden naar het laagste punt sinds december, vanwege tekenen van een overeenkomst om het politieke geschil tussen rivaliserende facties in Libië op te lossen, die de productie met ongeveer de helft verminderden en de export aan banden legden.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-fall-on-growth-concerns-services-pmi-in-focus/