Home » News » Europese aandelen dalen naarmate de onzekerheid over de rente toeneemt.

Europese aandelen dalen naarmate de onzekerheid over de rente toeneemt.

News Team

Europese aandelen gingen dinsdag langzaam lager, na verliezen op Aziatische aandelen, nadat oproepen van functionarissen van de Amerikaanse Federal Reserve om voorzichtigheid in het beleid het enthousiasme van beleggers over mogelijke renteverlagingen dit jaar temperden.

De pan-Europese STOXX 600-index daalde met 0,3%, op koers voor de grootste daling op één dag in drie weken, waarbij banken en nutsbedrijven de sectorale dalingen aanvoerden.

De Italiaanse aandelenindex, die zwaar onder de kredietverstrekkers valt, bleef achter bij de regionale sectorgenoten en daalde met ongeveer 1% naar het laagste niveau in meer dan een week.

Beleggers zullen zich concentreren op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed en de winsten van chipgigant Nvidia (NVDA) van woensdag om te zien of het recente momentum, dat de Amerikaanse en Europese aandelen naar recordhoogtes duwde, aanhoudt.

Om het optimisme over mogelijke renteverlagingen in de VS dit jaar aan te tasten, waren Fed-functionarissen, waaronder vicevoorzitter Philip Jefferson, maandag nog niet bereid te zeggen dat de inflatie richting de 2%-doelstelling van de centrale bank gaat, waarbij verschillende Fed-functionarissen oproepen tot aanhoudende beleidsvoorzichtigheid.

Handelaren hebben Amerikaanse renteverlagingen van 42 basispunten tegen eind 2024 ingeprijsd, maar verwachten verlagingen ter waarde van 65 basispunten van de Europese Centrale Bank, volgens de LSEG-rentewaarschijnlijkheidsapp, waarbij de eerste verlaging van de ECB in juni plaatsvond.

“Verschillende sprekers van de ECB hebben onlangs aangegeven dat een renteverlaging in juni zeer waarschijnlijk is, terwijl het optreden van de ECB daarna zal afhangen van toekomstige gegevens. PMI’s uit de eurozone en onderhandelde lonen van de ECB, die donderdag worden gepubliceerd, zouden in dit opzicht meer licht kunnen werpen”, aldus UniCredit. analisten merkten dit op.

Uit gegevens bleek dat de Duitse producentenprijzen in april sterker daalden dan verwacht, voornamelijk als gevolg van lagere energieprijzen.

AstraZeneca won 0,8% nadat de Britse geneesmiddelenfabrikant zei dat het zijn omzet tegen 2030 met ongeveer 75% wilde laten groeien tot 80 miljard dollar.

Generali daalde met 3,3% nadat de grootste verzekeraar van Italië de resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde, terwijl energieaannemer Saipem 3,8% steeg nadat het voor 3,7 miljard dollar aan contracten had binnengehaald met een dochteronderneming van de Franse oliegigant TotalEnergies.

De Zwitserse fabrikant van bevestigingssystemen, SFS Group, klom 10,7% nadat UBS de aandelen had opgewaardeerd van ‘neutraal’ naar ‘kopen’.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-dip-as-rate-uncertainty-weighs/