Home » News » Europese aandelen dalen terwijl hete inflatiegegevens in de VS zorgen voor stijgende angsten

Europese aandelen dalen terwijl hete inflatiegegevens in de VS zorgen voor stijgende angsten

Europese aandelen boekten donderdag winsten terug nadat een nieuwe hete inflatiemeting uit de Verenigde Staten de verwachtingen had gewekt dat de Federal Reserve waarschijnlijk agressief zou blijven in haar strijd tegen inflatie.

De regiobrede STOXX 600-index (.STOXX) daalde 1,3% na een stijging van maar liefst 0,8% eerder in de sessie na berichten dat de Britse regering besprak over het aanbrengen van wijzigingen in het fiscale plan dat vorige maand was aangekondigd en dat had geleid tot een nederlaag op de obligatiemarkten.

Uit gegevens bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen in september meer stegen dan verwacht, wat de verwachting versterkt dat de Federal Reserve volgende maand een vierde renteverhoging van 75 basispunten zal doorvoeren. De zogenaamde kern-CPI steeg met 6,6% in de 12 maanden tot en met september.

“Het belangrijkste aspect van de publicatie van vandaag is de aanhoudende stijging van de kerninflatie”, zegt Willem Sels, global chief investment officer, Global Private Banking and Wealth bij HSBC.

“Tot de Fed enig bewijs ziet van een vertragende kerninflatie en een dieptepunt van arbeidsmarktindicatoren, zoals stijgende werkloosheid of afnemende vacatures, is het onwaarschijnlijk dat de koers zal veranderen.”

Uit de notulen van de vergadering van de Federal Reserve in september bleek woensdag dat functionarissen de noodzaak benadrukten van een restrictiever beleid om de inflatie te temmen.

De STOXX 600 is de afgelopen zes dagen met 4,3% gedaald, waarbij markten zich zorgen maakten over het agressieve beleid van centrale banken om de hoge inflatie aan te pakken en recente waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank over een recessie.

De meest recente gegevens bevestigden dat de Duitse geharmoniseerde inflatie in september +10,9% op jaarbasis bedroeg, terwijl de consumentenprijzen (CPI) in Zweden, gemeten met een vaste rente, sinds augustus met 1,1% stegen.

Met het winstseizoen voor het derde kwartaal in aantocht, zijn beleggers gefocust op hoe het management van Europe Inc de winstvooruitzichten projecteert in een tijd waarin de inflatie recordhoogte bereikt en een recessie algemeen wordt verwacht.

De meeste STOXX 600-sectoren stonden in het rood, aangevoerd door technologieaandelen (.SX8P) die 5,0% daalden om hun laagste punt sinds mei 2020 te bereiken.

Europese halfgeleiderbedrijven daalden nadat Applied Materials Inc (AMAT.O), leverancier van technologie voor het maken van chips, zei dat exportbeperkingen naar China zouden resulteren in een verlies aan netto-omzet van $ 250 miljoen- $ 550 miljoen in het kwartaal eindigend op 30 oktober, met een vergelijkbare impact die wordt verwacht in de volgende drie maanden.

De aandelen van Infineon (IFXGn.DE), ASML (ASML.AS), ASMI (ASMI.AS), BESI (BESI.AS) en Aixtron (AIXGn.DE) daalden tussen 4% en 9%.

De Noorse aluminiumproducent Norsk Hydro (NHY.OL) steeg met 4,3% na berichten dat de Verenigde Staten de invoer van Russisch aluminium beperkten.