Home » News » Europese aandelen dalen vóór de bijeenkomst van de ECB; Duitse fabrieksorders dalen.

Europese aandelen dalen vóór de bijeenkomst van de ECB; Duitse fabrieksorders dalen.

News Team

De Europese aandelenmarkten daalden donderdag lager, te midden van voorzichtigheid in de aanloop naar de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank.

Om 03:10 ET (08:10 GMT) handelde de DAX-index in Duitsland 0,6% lager, de CAC 40 in Frankrijk 0,6% lager en de FTSE 100 in het VK daalde 0,3%.

ECB-bijeenkomst dreigt groot te worden

De Europese aandelen hebben een deel van de winsten van de vorige sessie ingeleverd toen beleggers troost putten uit de toenemende tekenen dat de Federal Reserve binnenkort met renteverlagingen zal beginnen.

De aandacht is nu gericht op de laatste bijeenkomst van de ECB later in de sessie, waarbij algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente op een recordniveau van 4,0% zal houden.

De inflatie in de eurozone is blijven dalen, maar beleidsmakers zullen waarschijnlijk herhalen dat ze meer bewijs nodig hebben dat de inflatie onder controle is en dat aanhoudende loonstijgingen de inflatie geen stand zullen geven.

De nieuwe economische projecties van de ECB wijzen waarschijnlijk op een lagere economische groei dit jaar, terwijl de Duitse fabrieksorders met 11,3% daalden ten opzichte van de maand januari, zo lieten gegevens eerder donderdag zien, wat de zwakte in de grootste economie van de eurozone illustreert.

Rentefutures zijn bijna volledig ingeprijsd voor een eerste renteverlaging door de ECB in juni, waarbij voor het hele jaar een totale versoepeling van 88 basispunten wordt verwacht.

Hugo Boss signaleert zwakke klanttrends

In het bedrijfsleven daalden de aandelen van Hugo Boss (ETR: BOSSn) met 16% nadat de Duitse moderetailer had voorspeld dat de bedrijfswinst voor 2024 onder de marktverwachtingen zou liggen, omdat dit een aanhoudend zwak consumentenvertrouwen markeerde, vooral in verschillende Europese economieën.

De aandelen van Lufthansa (ETR: LHAG) werden grotendeels vlak verhandeld nadat de Duitse luchtvaartmaatschappij haar vooruitzichten voor de operationele marge voor 2024 had verlaagd van een doelstelling van 8% naar 7,6%, omdat de impact van stakingen en een daling van de logistieke winst zullen leiden tot een hoger verwacht operationeel verlies in het eerste kwartaal dan in voorgaande jaren, wat de sterke vraag naar reizen na COVID compenseerde.

De aandelen van Aviva (LON: AV) stegen met 3% nadat de Britse verzekeringsgigant een stijging van 9% van de jaarlijkse bedrijfswinst aankondigde, evenals een stijging van het dividend met 8% als onderdeel van zijn plannen om £300 miljoen meer aan aandeelhouders uit te keren.

De aandelen van Virgin Money (LON: VM) stegen met 35% na de verrassende aankondiging dat Nationwide van plan is de bank te kopen, een premie van 38% te betalen en de bank te waarderen op £2,9 miljard.

Ruwe olie gestimuleerd door Chinees handelsoverschot

De olieprijzen stabiliseerden donderdag, grotendeels vasthoudend aan recente winsten na positieve Chinese handelsgegevens en een klein dan verwachte stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.

Om 03:10 ET werden de Amerikaanse futures op ruwe olie vlak verhandeld op $79,13 per vat, terwijl het Brent-contract met 0,1% daalde naar $82,92 per vat.

Eerder donderdag vrijgegeven gegevens lieten zien dat het handelsoverschot van China in de eerste twee maanden van 2024 meer is gegroeid dan verwacht, wat hoop geeft dat de wereldhandel een omslag maakt.

Beide benchmarks stegen woensdag ongeveer 1% nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie voor de zesde week op rij stegen, met een stijging van 1,4 miljoen vaten, onder de voorspelde stijging van 2,1 miljoen vaten.

Bovendien stegen de goudfutures met 0,2% naar $2.162,85/oz, waarmee ze een nieuw record bereikten, terwijl de EUR/USD 0,1% lager handelde op 1,0892.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-fall-ahead-of-ecb-meeting-german-factory-orders-slump/