Home » News » Europese aandelen grotendeels gedaald na rally in Azië, omdat de focus blijft liggen op de rentetarieven.

Europese aandelen grotendeels gedaald na rally in Azië, omdat de focus blijft liggen op de rentetarieven.

News Team

Europese aandelen daalden begin vrijdag vooral, maar Aziatische benchmarks stegen nadat Amerikaanse aandelen naar records klommen.

De Franse CAC 40 steeg in de vroege handel minder dan 0,1% naar 8.019,83, terwijl de Duitse DAX 0,1% daalde naar 17.823,36. De Britse FTSE 100 verloor bijna 0,2% tot 7.680,05. Amerikaanse aandelen zouden binnen een smalle bandbreedte gemengd worden verhandeld, waarbij de Dow-futures minder dan 0,1% daalden naar 38.813,00. S&P 500-futures sloten minder dan 0,1% hoger op 5.166,25.

In Azië voegde de Japanse benchmark Nikkei 225 0,2% toe en eindigde op 39.688,94. De S&P/ASX 200 in Sydney steeg 1,1% naar 7.847,00 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg 1,2% naar 2.680,35. De Hang Seng uit Hong Kong steeg 0,8% naar 16.353,39, terwijl de Shanghai Composite de vroege verliezen goedmaakte en 0,6% hoger uitkwam op 3.046,02.

Hoewel de economische cijfers uit de regio, zoals China, relatief positief bleven, bleven beleggers voorzichtig. Hogere rentetarieven zouden bijvoorbeeld in Japan in het verschiet kunnen liggen zodra de economie aantrekt.

“Dit werd veroorzaakt door rapporten van functionarissen van de Bank of Japan die meer vertrouwen hadden in de loongroei, omdat de contante inkomsten uit arbeid beter presteerden”, zegt Tan Boon Heng van Mizuho Bank in Singapore.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, zei in een getuigenis op Capitol Hill dat de centrale bank “niet ver” verwijderd is van het doorvoeren van de renteverlagingen waar Wall Street zo naar verlangt. Hij zei opnieuw dat de Fed alleen maar wacht op aanvullende gegevens die bevestigen dat de inflatie aan het afkoelen is.

Het is een belangrijk punt op Wall Street, waar traders, na de eerdere hoop op bezuinigingen in maart te hebben laten varen, nu juni als het meest waarschijnlijke startpunt zien. Het belangrijkste rentetarief van de Fed staat op het hoogste niveau sinds 2001.

Nadat hij kritiek kreeg omdat hij te lang had gewacht met het verhogen van de rente terwijl de inflatie aan het versnellen was, kreeg Powell vragen van de bankencommissie van de Senaat over de mogelijkheid dat het te laat zou kunnen zijn met het verlagen van de rente. Dat zou onnodige pijn veroorzaken, omdat hoge rentetarieven de economie vertragen.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan probeerden handelaren ook te raden wanneer de Europese Centrale Bank zal beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nadat de president had gezegd dat zij vooruitgang boekt bij het onder controle krijgen van de inflatie.

Een potentieel impactvol rapport arriveert vrijdagochtend, wanneer de Amerikaanse regering haar laatste maandelijkse update over de arbeidsmarkt zal geven. De hoop onder beleggers is dat de arbeidsmarkt gezond blijft, maar niet zozeer dat dit de Federal Reserve ervan weerhoudt de rente te verlagen.

In de energiehandel steeg de Amerikaanse ruwe olie met 77 cent naar $79,70 per vat. Brent-olie, de internationale standaard, steeg met 64 cent naar $83,60 per vat.

In de valutahandel steeg de Amerikaanse dollar van 147,90 yen naar 147,92 Japanse yen. De euro kostte $1,0935, een daling ten opzichte van $1,0951.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-mostly-down-after-rally-in-asia-as-focus-remains-on-rates/