Home » News » Europese aandelen staan hoger; er blijft voorzichtigheid bestaan over de zorgen over de wereldwijde groei

Europese aandelen staan hoger; er blijft voorzichtigheid bestaan over de zorgen over de wereldwijde groei

News Team

De Europese aandelenmarkten handelden dinsdag aanzienlijk hoger, waarbij beleggers de zorgen over de wereldwijde groei, politieke onzekerheid en meer bedrijfswinsten verwerkten.

Om 03:45 ET (07:45 GMT) noteerde de DAX-index in Duitsland 0,2% hoger en de FTSE 100 in het VK steeg 0,2%, terwijl de CAC 40 in Frankrijk grotendeels ongewijzigd bleef.

Beleggers handelden dinsdag op een voorzichtige manier, met gegevens die aantonen dat het Britse werkloosheidscijfer in maart onverwacht steeg tot 3,9%, terwijl de loongroei, die de inflatie aanwakkerde, naar historische maatstaven sterk bleef.

De Europese Commissie verhoogde maandag haar raming van het bruto binnenlands product voor dit jaar en voorspelt nu een groei van 1%, een stijging ten opzichte van een eerdere schatting van 0,8%.

Het verhoogde echter ook zijn prognoses voor de inflatie voor het eurogebied tot 5,8% dit jaar en 2,8% in 2024, in de verwachting dat de Europese Centrale Bank doorgaat met renteverhogingen, wat de groeizorgen mogelijk vergroot.

De voorlopige schatting van het bruto binnenlands product van de eurozone in het eerste kwartaal zal later in de sessie worden gepubliceerd en zal naar verwachting laten zien dat de regio in de eerste drie maanden van het jaar nauwelijks is gegroeid.

De Duitse ZEW-index voor economisch sentiment voor mei wordt ook later in de sessie verwacht en zal aanwijzingen geven over de economische gezondheid van de grootste economie van de eurozone.

Eerder dinsdag toonden gegevens aan dat het economische herstel van China na COVID aan het vertragen was, een negatief punt voor veel Europese bedrijven die exporteren naar deze doorgaans levendige markt.

Bij deze zorgen over de groei komen nog de politieke onzekerheid in Turkije en het langdurige debat over het Amerikaanse schuldenplafond.

In de bedrijfssector daalde het aandeel Vodafone (LON: VOD) met 3,5% nadat de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde telecomgroep plannen aankondigde om in drie jaar tijd 11.000 banen te schrappen, omdat het dit jaar een forse daling van de vrije kasstroom voorspelde.

De olieprijzen stegen dinsdag, gestimuleerd door Amerikaanse plannen om de zwaar uitgeputte strategische reserves aan te vullen, wat de zwakke Chinese economische cijfers overschaduwde.

Het Amerikaanse ministerie van Energie zei maandag dat het 3 miljoen vaten ruwe olie zou kopen voor de Strategic Petroleum Reserve voor levering in augustus, en vroeg om biedingen voor 31 mei in te dienen.

De stap komt nadat de regering-Biden de SPR het afgelopen jaar naar het laagste niveau sinds 1983 had getrokken in een poging om recordhoge brandstofprijzen te verlagen, aangespoord door het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Om 03:45 ET noteerden de Amerikaanse ruwe oliefutures 0,2% hoger op $71,25 per vat, terwijl het Brent-contract met 0,2% steeg tot $75,41.

Bovendien daalden de goudfutures met 0,5% tot $2.012,80/oz, terwijl EUR/USD 0,2% hoger werd verhandeld op 1,0890.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-edge-higher-caution-remains-over-global-growth-concerns/