Home » News » Europese aandelen staan hoger; sterke HSBC-resultaten versterken de toon

Europese aandelen staan hoger; sterke HSBC-resultaten versterken de toon

News Team

De Europese aandelenmarkten stegen dinsdag grotendeels, geholpen door positieve winsten van bankgigant HSBC voorafgaand aan de start van de cruciale beleidsvergadering van de Federal Reserve en de publicatie van de laatste inflatiecijfers van de eurozone.

Om 03:25 ET (07:25 GMT) noteerde de DAX-index in Duitsland 0,1% hoger en de FTSE 100 in het VK won 0,2%, terwijl de CAC 40 in Frankrijk 0,1% daalde.

HSBC (LON: HSBA), Europa’s grootste bank qua activa, rapporteerde een verdrievoudiging van de kwartaalwinst, doordat stijgende rentetarieven wereldwijd haar inkomsten stimuleerden en haar hielpen een eerste kwartaaldividend uit te keren sinds 2019.

Deze geweldige resultaten hielpen de bankensector in Europa overeind te houden, met HSBC-aandelen 4% hoger, na een moeilijke periode waarin Credit Suisse onder dwang werd overgenomen door de Zwitserse rivaal UBS (SIX: UBSG) en drie kleinere Amerikaanse banken omvielen.

Ander bedrijfsnieuws: de aandelen van BP (LON: BP) daalden met 3,7%, ondanks dat de energiegigant in het eerste kwartaal van 2023 een winst van $ 5 miljard boekte, een stijging ten opzichte van de voorgaande drie maanden dankzij de sterke olie- en gashandel.

Dat gezegd hebbende, vertegenwoordigde dit nog steeds een daling ten opzichte van de $ 6,25 miljard die in het eerste kwartaal van 2022 werd geregistreerd, en het bedrijf verminderde ook zijn programma voor de inkoop van eigen aandelen.

Het economische nieuws van de dag was meer gemengd, aangezien de Duitse detailhandelsverkopen in maart met 2,4% daalden, een forse jaarlijkse daling van 8,6%, terwijl de Britse huizenprijzen in april met 0,5% stegen, volgens gegevens voor het eerst in acht maanden in april. van Nationwide, waarmee de ergste inzinking in 14 jaar een halt werd toegeroepen.

Voorlopige inflatiegegevens voor de eurozone in april worden later in de sessie verwacht en zullen waarschijnlijk hoog blijven, waardoor de Europese Centrale Bank meer reden heeft om de rentetarieven donderdag opnieuw te verhogen.

De CPI van de eurozone zal naar verwachting in april met 0,9% stijgen, een jaarlijkse stijging van 7,0%, terwijl het kerncijfer, exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen, een stijging van 1,1% op maandbasis en 5,7% op jaarbasis laat zien.

De Reserve Bank of Australia verraste de markten eerder dinsdag met een renteverhoging van een kwartpunt, terwijl de meeste waren gepositioneerd om stil te staan.

Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank een verhoging van de rente met een laatste kwartpunt zal aankondigen en vervolgens een pauze zal aankondigen bij het beoordelen van haar jarenlange verkrappingscampagne.

De olieprijzen stabiliseerden dinsdag na de verliezen van de vorige sessie, toen traders wachtten op een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve en op een verwachte daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.

Gegevens van de brancheorganisatie American Petroleum Institute, die later in de sessie worden gepubliceerd, zullen naar verwachting opnieuw een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie laten zien, die voor de derde achtereenvolgende week zullen dalen en de markt enige steun zullen bieden.

Om 03:25 ET noteerden de Amerikaanse ruwe oliefutures 0,2% hoger op $75,84 per vat, terwijl het Brent-contract met 0,3% steeg tot $79,56.

Beide benchmarks daalden maandag met meer dan 1% nadat uit officiële gegevens bleek dat de productieactiviteit in China in april onverwacht daalde.

Bovendien daalden de goudfutures met 0,1% tot $1.991,10/oz, terwijl EUR/USD 0,2% hoger werd verhandeld op 1,1000.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-edge-higher-strong-hsbc-results-boost-tone/