Europese aandelen stijgen na het dieptepunt in twee maanden; Inflatie eurozone lager dan verwacht
De Europese beurzen stonden donderdagochtend hoger in de hoop dat het drama over het Amerikaanse schuldenplafond zijn laatste fase inging.
De benchmark Stoxx 600 steeg met 0,9% in de ochtendhandel en trok zich terug van het laagste niveau in twee maanden. De meeste sectoren wonnen, met media-, bank- en auto-aandelen die allemaal met 1,5% stegen en mijnbouwaandelen met 1% nadat de Chinese fabrieksactiviteit de verwachtingen overtrof. Nutsbedrijven, die hebben geprofiteerd van de recente onzekerheid, daalden met 0,2%.
Op het gebied van data analyseren beleggers de flash-inflatiecijfers van de eurozone, waaruit bleek dat de inflatie meer daalde dan verwacht. De consumentenprijsindex steeg met 6,1% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat minder was dan de 6,3% die werd verwacht door economen die door Reuters werden ondervraagd. De inflatie bedroeg in april 7%.
Flitsmetingen deze week uit Duitsland, Frankrijk en Spanje lieten allemaal vertragingen in prijsstijgingen zien, aanzienlijk meer dan verwacht door analisten. De Italiaanse inflatie kwam hoger uit dan verwacht, maar daalde nog steeds.
Het wetsvoorstel om de Amerikaanse schuldlimiet te verhogen en de overheidsuitgaven te beperken, werd eind woensdag met 314-117 stemmen aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. Wetgevers hopen dat het de door de Democraten gecontroleerde Senaat nu binnen 48 uur zal vrijgeven, vóór de deadline van 5 juni om een mogelijke wanbetaling te voorkomen.
Het volgt op weken van politiek gekibbel dat op de markten heeft gewogen maar niet tot grote paniek heeft geleid, waarbij een deal altijd als de meest waarschijnlijke uitkomst werd beschouwd. De Amerikaanse aandelenfutures stonden van de ene op de andere dag iets lager.
De Stoxx 600 daalde in mei met 3,19%, volgens gegevens van Eikon, te midden van onzekerheid over de kracht van het economische herstel in China en veranderende verwachtingen voor renteverhogingen.
Mei was ook opmerkelijk vanwege een rally in technologieaandelen. Beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Nvidia brachten het bedrijf kortstondig naar een waardering van $ 1 biljoen en brachten de Nasdaq Composite-index naar een maandelijkse winst van 5,8%. Europese technologie en belangrijke spelers zoals ASM International zagen ook een boost, met een sectorstijging van 6,71% voor de maand.