Home » News » Europese aandelen stijgen op de laatste handelsdag van het jaar, klaar voor jaarlijkse winst

Europese aandelen stijgen op de laatste handelsdag van het jaar, klaar voor jaarlijkse winst

News Team

Europese aandelen stegen vrijdag, waarbij media- en energiebedrijven tot de grootste stijgers behoorden, waardoor de index een sterke jaarlijkse winst boekte dankzij de hoop op een zachter monetair beleid van de grote centrale banken volgend jaar.

De pan-Europese STOXX 600 voegde om 09.19 GMT 0,3% toe en lag op koers voor zijn zevende opeenvolgende wekelijkse winst en zijn beste prestatie in december sinds 2021.

De mondiale markten hebben zich hersteld sinds medio december, toen de Amerikaanse Federal Reserve liet doorschemeren dat zij volgend jaar renteverlagingen zou kunnen overwegen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft echter geen vergelijkbare vooruitzichten gegeven.

Niettemin is de STOXX 600 dit jaar op weg naar een vooruitgang van bijna 13%, waarbij technologie en retail tot de best presterende sectoren behoren.

De Europese benchmark heeft zich ruim 12% hersteld van het dieptepunt in maart, toen de mondiale markten in beroering waren na de snelle ineenstorting van de Zwitserse kredietverstrekker Credit Suisse en de Amerikaanse middelgrote kredietverstrekker Silicon Valley Bank.

Italiaanse aandelen overtroffen dit jaar hun regionale sectorgenoten, met een stijging van bijna 30% sinds het begin van het jaar, terwijl de Zwitserse en Britse indexen de achterblijvers waren.

Vrijdag stegen de mediaaandelen met 0,4%, terwijl persoonlijke en huishoudelijke goederen met 0,5% toenamen tijdens hun eerste winst in vijf sessies.

Zwaargewicht energieaandelen stegen 0,4% als gevolg van de hogere prijzen voor ruwe olie. [O/R]

Spaanse aandelen stegen met 0,3% nadat uit een voorlopige analyse bleek dat de twaalfmaands inflatie in december daalde van 3,2% in de periode tot en met november naar 3,1% in december.

Daarnaast zei hypotheekverstrekker Nationwide dat de Britse huizenprijzen in de twaalf maanden tot en met december met 1,8% zijn gedaald, wat een groter dan verwachte daling betekent.

“Onveranderde huizenprijzen in december zorgden ervoor dat ze in de loop van 2023 veel minder daalden dan voorspellers hadden verwacht”, zegt Andrew Wishart, senior vastgoedeconoom bij Capital Economics.

“Nu de hypotheekrente daalt, wordt het steeds waarschijnlijker dat de huizenprijzen volgend jaar helemaal niet zullen dalen.”

De Britse blue-chip FTSE 100-index noteerde voor het laatst 0,2% hoger. (L)

De verwachting is dat de volumes op de laatste handelsdag van het jaar licht zullen zijn, terwijl beurzen in heel Europa op 1 januari gesloten zullen blijven vanwege de nieuwjaarsvakantie.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-rise-on-last-trading-day-of-the-year-set-for-annual-gain/