Home » News » Europese aandelen zijn lusteloos terwijl beleggers zich schrap zetten voor de inflatietest.

Europese aandelen zijn lusteloos terwijl beleggers zich schrap zetten voor de inflatietest.

News Team

De Europese STOXX 600 had maandag moeite om richting te geven, terwijl beleggers zich opmaakten voor de belangrijkste Amerikaanse inflatiecijfers van deze week en een hele reeks economische gegevens uit de eurozone die de recordprestaties van de referentie-index op de proef zouden kunnen stellen.

De pan-Europese STOXX 600 was ongewijzigd vanaf 08.20 uur GMT. Auto’s waren koploper in de sectorwinsten na recente verliezen, terwijl de bouwsector en de materialensector het zwaarst getroffen werden.

De referentie-index bereikte vrijdag een recordhoogte en boekte de grootste wekelijkse winst van 3% sinds eind januari, ondersteund door sterke bedrijfswinsten. De STOXX 600 herwon halverwege mei zijn momentum, nadat de geopolitieke spanningen en de onzekerheden over het monetair beleid in april tot gevolg hadden dat de index verzwakte.

Alle ogen zullen gericht zijn op de inflatiecijfers van de Amerikaanse producenten- en consumentenprijzen, die dinsdag en woensdag verschijnen, en die de toon zullen zetten voor de verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve dit jaar.

Thuis zullen de definitieve inflatie van de eurozone en het snelle bbp over het eerste kwartaal in de tweede helft van de week onder de loep worden genomen om het rentepad te peilen voor de Europese Centrale Bank, die een verlaging in juni heeft aangegeven en onzekerheden heeft gesignaleerd rond de beleidsvooruitzichten daarna, en benadrukte zijn onafhankelijkheid van de Fed.

“Er zijn redenen voor de ECB om in juni een ‘havikachtige’ verlaging door te voeren en de markten niet het signaal te sturen dat de rente dit jaar agressief zal worden verlaagd”, aldus analisten van Societe Generale.

“Hoewel de risico’s uit het Midden-Oosten niet tot hogere energieprijzen hebben geleid, is er onder de ECB-leden steeds meer discussie over wat een potentieel verschil tussen het beleid van de Fed en de ECB zou kunnen betekenen voor de wisselkoers en de impact ervan op de geïmporteerde inflatie.”

AP Moeller-Maersk steeg met 7,1%, gestimuleerd door een stijging van de vrachttarieven als gevolg van hogere handelsvolumes en de Rode Zee-crisis.

De Italiaanse medische diagnostische groep Diasorin steeg voor de tweede sessie, een stijging van 3,7% op de dag, na de resultaten over het eerste kwartaal van vrijdag.

Het Spaanse farmaceutische bedrijf Almirall ging met 8,2% vooruit na een beter resultaat in het eerste kwartaal en een herhaling van zijn winstgevendheidsdoelstellingen voor het hele jaar.

De Duitse economie voor consumentenelektronica steeg met 2,2% na bekendmaking van de jaarwinst boven de verwachtingen.

Holcim verloor 3,3% omdat de aandelen van de Zwitserse cementproducent ex-dividend noteerden.

Turbine- en generatorfabrikant Siemens Energy verloor 4,8% na een stijging van meer dan 21% in de afgelopen drie dagen, aangemoedigd door de optimistische winstcijfers van woensdag.

De Franse president Emmanuel Macron zei dat het ‘Kies Frankrijk’-evenement dit jaar zal resulteren in 16,2 miljard dollar aan buitenlandse investeringen. Amazon zal 1,3 miljard dollar investeren en 3.000 banen creëren en Microsoft zal 4,3 miljard dollar investeren.

De Franse referentie-aandelenindex daalde echter met 0,1%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-listless-as-investors-brace-for-inflation-test/