Home » News » Europese aandelen zullen stijgen na winsten in Japan.

Europese aandelen zullen stijgen na winsten in Japan.

1 October 2024 Door News Team

Europese aandelen staan op het punt om te stijgen op de eerste handelsdag in het vierde kwartaal, nadat een zwakkere yen Japanse aandelen een impuls gaf.

Futures voor Europese aandelen stegen tijdens de Aziatische handelsuren. De Nikkei 225-index steeg met 2%, een dag nadat de benchmark bijna 5% daalde na de leiderschapsrace van de regeringspartij. Een graadmeter voor Aziatische aandelen steeg ook, terwijl Amerikaanse futures wezen op een zwakkere opening. China en Hongkong zijn gesloten vanwege feestdagen.

De yen verzwakte dinsdag ten opzichte van de dollar nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei dat de centrale bank de rentetarieven “in de loop van de tijd” zal verlagen, terwijl hij benadrukte dat de algehele economie op een solide basis blijft. Markten waren ook voorbereid op enig effect nadat Israël zei dat het “gerichte grondaanvallen” in Libanon was begonnen.

“Ik denk nog steeds dat wereldwijde risicovolle activa het goed doen richting het einde van het jaar, aangezien de macro-achtergrond en groei veerkrachtiger blijken te zijn dan eerder werd verwacht”, aldus David Chao, strateeg bij Invesco Asset Management. “Daarom is het marktverhaal op korte termijn verschoven van vragen over een vertragende Amerikaanse economie naar de omvang en snelheid van de renteverlagingen van de Fed voor de rest van het jaar.”

Aziatische aandelen versloegen Amerikaanse en Europese peers voor het eerst sinds 2022 in het derde kwartaal. Aziatische activa zijn nu een aandachtspunt voor wereldwijde investeerders die zich voorbereiden op lagere Amerikaanse rentetarieven en een presidentsverkiezing die de financiële markten waarschijnlijk verder zal opschudden.

De Chinese markten zijn een week lang op vakantie na de grootste stijging in 16 jaar op maandag. De MSCI China Index versloeg een opkomende-markt-indicator die de aandelen van het land uitsluit met bijna 22 procentpunten in september, de grootste marge van outperformance sinds juni 1999, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

In Japan breidden aandelen van handelshuizen hun winsten uit nadat Berkshire Hathaway Inc. banken inhuurde voor een potentiële yen-obligatie-uitgifte. In ander politiek nieuws werd Shigeru Ishiba dinsdag in feite bevestigd als premier nadat de leiderschapsstrijd eerder investeerders op het verkeerde been had gezet die op meer monetaire stimulans van zijn rivaal hadden gewed.

In Australië stegen de detailhandelsverkopen in augustus meer dan verwacht, omdat belastingverlagingen en warmer weer huishoudens aanmoedigden om meer uit te geven. De Australische dollar presteerde beter dan zijn belangrijkste concurrenten op basis van de gegevens. Aandelen van Australische ijzerertsmijnen daalden toen het metaal licht daalde, nadat ze maandag waren gestegen naar het hoogste niveau sinds begin juli.

In de VS boekte de S&P 500 voor het vierde kwartaal op rij vooruitgang, de langste reeks van dergelijke winsten sinds 2021. De tech-intensieve Nasdaq 100 boekte een soortgelijke run.

“De hausse heeft het historisch zwakste kwartaal van het jaar, het derde kwartaal, overleefd en zal waarschijnlijk tot ten minste het einde van het jaar intact blijven, aangezien de winsten sterk blijven, de rentetarieven dalen en consumenten nog steeds geld uitgeven”, aldus Emily Bowersock Hill van Bowersock Capital Partners.

“We verwachten dat het vierde kwartaal vrijwel hetzelfde zal zijn als het derde kwartaal: een hogere volatiliteit, maar met een sterke afsluiting”, voegde ze toe.

In ander nieuws, de International Longshoremen’s Association sloot dinsdag alle havens van Maine tot Texas, volgens een verklaring van haar Facebook-pagina. De getroffen havens hebben samen de capaciteit om de helft van alle Amerikaanse handelsvolumes te verwerken, en de staking zal containervracht en autotransporten stopzetten.

Op de grondstoffenmarkt steeg de prijs van olie licht, omdat investeerders de risico’s van een groter conflict in het Midden-Oosten inschatten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-stocks-set-to-rise-after-gains-in-japan/