Europese voorraden lager; Chinese productiecijfers, Europese inflatie in het vizier
De Europese aandelenmarkten noteerden woensdag fors lager nadat tegenvallende Chinese productiegegevens het sentiment drukten, waarbij ook belangrijke regionale inflatiecijfers in het vizier kwamen.
Om 03:15 ET (07:15 GMT) noteerde de DAX-index in Duitsland 0,8% lager, de CAC 40 in Frankrijk daalde met 0,9% en de FTSE 100 in het VK daalde met 0,7%.
Gegevens die eerder woensdag werden vrijgegeven, toonden aan dat de Chinese productiesector in mei kromp en zich voor de tweede achtereenvolgende maand terugtrok.
China’s officiële inkoopmanagersindex voor productie stond in mei op 48,8, lager dan de verwachte 51,4 en de vorige maand op 49,2. Dit wees op een vertraging van het herstel eerder dit jaar in de op een na grootste economie ter wereld en een belangrijke exportmarkt voor Europese bedrijven.
De Chinese PMI voor niet-verwerkende industrie daalde tot 54,5 voor de maand, lager dan verwacht (54,9) en de stand van de vorige maand op 56,4. Hierdoor daalde de algehele Chinese bedrijfsactiviteit, vertegenwoordigd door de samengestelde PMI, van 54,4 in de voorgaande maand naar 52,9 in mei.
Deze economische teleurstelling overschaduwde het nieuws dat de Amerikaanse schuldplafondwet een belangrijke procedurele hindernis wegnam op weg naar een stemming in het Huis van Afgevaardigden later woensdag.
Terug in Europa wordt de economische kalender gedomineerd door nationale CPI-publicaties van een aantal grote Europese landen, voorafgaand aan het flash-inflatiecijfer van donderdag in de eurozone.
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de meest bevolkte deelstaat van het land, begon woensdag met de bal aan het rollen en registreerde in mei een jaarlijkse inflatie van 5,7%, aanzienlijk lager dan de verwachte 6,8% en het herziene eerdere cijfer van 6,7%.
De Franse consumentenprijzen stegen in mei met 5,1% op jaarbasis, minder dan de verwachte 5,7% en de 5,9% in april.
Dit nieuws, in combinatie met de bemoedigende daling van de Spaanse consumentenprijzen van dinsdag, ondersteunt de functionarissen van de Europese Centrale Bank die zeggen dat de historische prijspiek van het continent aan het vervagen is en dat er binnenkort een einde kan komen aan de renteverhogingen.
In bedrijfsnieuws daalde het aandeel Glencore (LON: GLEN) met 0,7% nadat een Bloomberg-rapport aangaf dat de grondstoffengigant zijn bod op Teck Resources (NYSE: TECK) nadert, in een poging de overname van de Canadese mijnwerker veilig te stellen.
De olieprijs verzwakte woensdag nadat de tegenvallende Chinese economische cijfers verdere zorgen deden rijzen over het economisch herstel in de op een na grootste economie ter wereld en de grootste importeur van ruwe olie.
Deze zorgen staan in schril contrast met het optimisme aan het begin van dit jaar en deden de vraag rijzen of een opleving in het land de vraag naar olie dit jaar naar recordhoogtes zal stuwen.
Om 03:15 ET noteerden de Amerikaanse ruwe oliefutures 0,4% lager op $ 69,19 per vat, terwijl het Brent-contract 0,3% daalde tot $ 73,42.
Bovendien daalden de goudfutures met 0,1% tot $1.975,85/oz, terwijl de EUR/USD 0,6% lager handelde op 1,0676.