Franse aandelen stijgen, de risicopremie blijft stabiel terwijl beleggers de verkiezingsuitslag verwerken
Franse aandelen stegen maandag na aanvankelijke dalingen en de risicopremie van Franse obligaties ten opzichte van Duitse daalde doordat investeerders de verkiezingen verteerden, waardoor Frankrijk geconfronteerd werd met een opgehangen parlement en waarschijnlijk zware onderhandelingen om een regering te vormen.
Een verrassende linkse golf tijdens de verkiezingen van zondag blokkeerde de zoektocht van Marine Le Pen om extreemrechts aan de macht te brengen in de Nationale Assemblee, maar geen enkele groep wist een werkende meerderheid te behalen.
Dat betekende dat de Franse activa op de openbare weg schokkerig werden verhandeld, omdat handelaren moeite hadden om verlichting te verwerken door het uitblijven van een extreemrechtse overwinning die de uitgaven en leningen had kunnen stimuleren, en door zorgen over een machtiger linkerzijde die zich verzette tegen de pro-markthervormingen van president Emmanuel Macron.
Het gebrek aan duidelijkheid over wie uiteindelijk een regering zal vormen, droeg bij aan de onzekere markttoon.
De Franse CAC40-aandelenindex steeg voor het laatst met 0,4%, waarmee een eerdere daling werd ongedaan gemaakt, hoewel de benchmark nog steeds ongeveer 4% is gedaald sinds de verkiezingen op 9 juni werden uitgeschreven.
Franse banken werden bijzonder zwaar getroffen door de uitverkoop in de aanloop naar de verkiezingen, als gevolg van zorgen over het effect van hogere leningen op hun grote bezit aan Franse staatsobligaties, en de angst voor mogelijke meevallersbelastingen.
Societe Generale (OTC: SCGLY), Credit Agricole (OTC: CRARY) en BNP Paribas (OTC: BNPQY) stegen maandag echter tussen 0,5% en 1,8%, ook na aanvankelijke dalingen.
Opiniepeilingen hadden voorspeld dat de extreemrechtse National Rally (RN) van Marine Le Pen de grootste partij zou zijn, maar door de verkiezingen is de Franse assemblee met 577 zetels verdeeld in drie grote groepen – links, centristen en extreemrechts – met enorm verschillende platforms. en helemaal geen traditie van samenwerken.
“Ik denk dat de markten blij zullen zijn dat we deze extreme situatie bij extreemrechts vermijden”, zegt Aneeka Gupta, directeur macro-economisch onderzoek bij WisdomTree.
Hoewel “omdat de stemmen van elke partij verdeeld zijn en niemand de absolute meerderheid heeft”, zei ze dat het voor links ook moeilijk zou zijn om zijn beleid goed te keuren.
Ook de obligatiemarkten waren onzeker over de prijs van de uitkomst en het verschil tussen de Duitse en Franse tienjaarsrente werd groter tot maar liefst 71,1 basispunten, maar werd uiteindelijk iets kleiner, namelijk 66 basispunten.
Deze spread weerspiegelt de vraag van premiumbeleggers om Franse staatsobligaties aan te houden in plaats van benchmark-bunds uit de eurozone. In de aanloop naar de verkiezingen liep de rente op tot boven de 80 basispunten, het hoogste niveau sinds de crisis in de eurozone in 2012, omdat beleggers vreesden voor een extreemrechtse meerderheid die een beleid van hoge uitgaven zou kunnen doorvoeren.
Een hogere spread maakt het voor Frankrijk duurder om op de internationale obligatiemarkten te lenen dan voor zijn buurlanden, wat een weerspiegeling is van de terughoudendheid van beleggers over het verstrekken van leningen aan het land.
Beleggers zijn ook bezorgd dat de plannen van links veel van de hervormingen van Macron zouden kunnen ongedaan maken en zijn van mening dat een patstelling een einde zou kunnen maken aan de pogingen om de Franse staatsschuld, die in 2023 110,6% van het bruto binnenlands product bedroeg, in toom te houden.
De euro bleef stabiel na een aanvankelijke daling ten opzichte van zowel de dollar als het pond en bedroeg respectievelijk $1,0835 en 84,58 pence.