Home » News » Prijsvoorspelling FTSE 100 te midden van de verkrappingscyclus van BOE

Prijsvoorspelling FTSE 100 te midden van de verkrappingscyclus van BOE


De Bank of England is een van de eerste grote centrale banken die de rente verhoogt omdat de inflatie stijgt. De Bank deed dit tot nu toe twee keer tijdens deze aanscherpingscyclus. Toch blijft de Britse aandelenmarkt stijgen, blijkt uit de FTSE 100-index, die nieuwe hoogtepunten maakte na elke renteverhoging door de centrale bank.

De vooruitgang of daling van de aandelenmarkt wordt beïnvloed door twee primaire factoren. Een daarvan is de financiële prestatie van elk afzonderlijk bedrijf over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar.

Daarom is een sterk winstseizoen alleen al voldoende om de belangrijkste beursindexen voort te stuwen en een rally op de aandelenmarkt te ondersteunen. Maar dat is niet genoeg.

Een andere factor is het monetaire beleid. De centrale bank stelt het renteniveau in de economie vast na interpretatie van de veranderingen in inflatie, economische groei, werkgelegenheid, enz.

Lagere rentetarieven zijn stimulerend voor de economische omgeving. Commerciële banken lenen meer kapitaal aan bedrijven en particulieren omdat de kosten van geld laag zijn. Als zodanig rapporteren bedrijven sterkere winsten als gevolg van het optimistische sentiment dat heerst. Natuurlijk zijn lage rentetarieven bullish voor aandelen.

Het tegenovergestelde zou moeten gebeuren wanneer de centrale bank het monetaire beleid verscherpt. Hogere rentetarieven leiden ertoe dat commerciële banken moeilijker leningen kunnen verstrekken. Zo wordt geld uit het financiële systeem “gezogen” naarmate de financiële voorwaarden strenger worden. Dit zijn bearish aandelen.

Dus hoe moeten we de recentede prestaties van de FTSE 100-index, de belangrijkste Britse aandelenmarktindex, interpreteren? Ondanks dat de Bank of England de rente tweemaal heeft verhoogd, blijft de index stijgen.

De technische analyse van de FTSE 100 blijft optimistisch

De grafiek hierboven toont de niet-aflatende rally, ongeacht twee reeds gerealiseerde rentetarieven. De aanhoudende reeks van hogere toppen en hogere bodems maakt het moeilijk om Britse aandelen te verkopen, omdat dit meer kracht suggereert.

Loopt de centrale bank achter de feiten aan?

Het bullish technische beeld wekt de indruk dat de Bank of England achter de feiten aan loopt. De kracht van de markt suggereert dat de renteverhogingen al waren ingevoerd en dat de economie, samen met de aandelenmarkt, nog hogere tarieven aankan.

Het is niet de enige centrale bank die achter de feiten aan lijkt te lopen. Zo bereikte de inflatie in de Verenigde Staten in januari 7,5%, maar voert de Federal Reserve nog steeds kwantitatieve versoepeling uit. Daarom lijken centrale banken traag te reageren op ontwikkelingen op de financiële markten, wat positief is voor aandelen.