Gemengde stemming op Europese markten: Duitse economie krimpt en CEO van Unilever treedt af.
De Europese markten schommelden dinsdag rond beide kanten van de vlakke lijn, wat een voorzichtig marktsentiment weerspiegelt, aangezien investeerders de Amerikaanse tariefplannen en de aankomende winsten van de geliefde kunstmatige intelligentie Nvidia (NASDAQ: NVDA) in de gaten houden.
Om 04:08 ET (09:08 GMT) was de pan-Europese Stoxx 600 met 0,1% gestegen tot 554,06. De Britse FTSE 100 was met 0,1% gestegen, terwijl de Duitse DAX met 0,1% was gedaald en de CAC 40 in Frankrijk met 0,2% was gedaald.
De Europese markten vertoonden aan het begin van de week een gemengd beeld, aangezien handelaren de mogelijkheid inschatten dat de VS later dit jaar doorgaat met verreikende wederzijdse tarieven. President Donald Trump herhaalde zijn wens om het plan door te zetten tijdens een persconferentie met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Kwartaalcijfers van Nvidia, die inzicht kunnen bieden in de vooruitzichten voor de recentelijk zware AI-uitgaven, hangen ook boven het sentiment.
Ondertussen waren de markten de resultaten van de Duitse federale verkiezingen aan het meten. De conservatieve Christlich Demokratische Union (CDU) en haar Beierse zusterpartij, de Christlich Sozial Union (CSU), behaalden het grootste deel van de stemmen.
Hun kandidaat, Friedrich Merz, zal waarschijnlijk Olaf Scholz vervangen als bondskanselier van Duitsland, hoewel er onzekerheid heerst over de samenstelling van een potentiële coalitieregering. Merz heeft beloofd snel een coalitie te vormen, maar winsten van zowel de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) als extreemlinkse partijen zullen de zaak compliceren.
Analisten hebben eerder al geopperd dat een concentratie van de zeggenschap van het Duitse nationale parlement de economische groei zou kunnen stimuleren, omdat het de weg vrij zou maken voor initiatieven tot begrotingsversoepeling.
Het resultaat komt op een precair moment voor de Duitse economie. Een sprong in de concurrentie van internationale rivalen, verhoogde energiekosten, hoge rentetarieven en brede economische onzekerheid hebben de activiteit in wat traditioneel de economische grootmacht van Europa is, een deuk gegeven.
Gegevens van dinsdag lieten zien dat de economie in het laatste kwartaal van 2024 met 0,2% kromp, wat eerdere schattingen van het Federale Bureau voor de Statistiek bevestigde. De krimp volgt op een bescheiden groei van 0,1% in het voorgaande kwartaal en werd toegeschreven aan een aanzienlijke daling van de export en aanhoudende problemen in de productiesector.
In individuele aandelen kondigde Ben & Jerry’s-eigenaar Unilever (LON: ULVR) aan dat CEO Hein Schumacher zal aftreden na minder dan twee jaar in de functie. Financieel directeur Fernando Fernandez zal vanaf 1 maart het roer van de consumentengoederengroep overnemen.
Schumacher, die in juli 2023 de leiding nam om toezicht te houden op de strategische hervorming van het bedrijf, blijft tot 31 mei bij Unilever. De aandelen van Unilever die in Londen zijn genoteerd, daalden tijdens de eerste deal.
Aandelen in het Deense Novo Nordisk (CSE: NOVOb) stegen. In een gesprek met analisten op maandag kondigde de Amerikaanse telezorggroep Hims & Hers (NYSE: HIMS) aan dat het mogelijk stopt met de verkoop van samengestelde versies van semaglutide, dat concurreerde met populaire obesitasmedicijnen zoals Wegovy en Ozempic die onlangs de activiteiten van Novo hebben ondersteund.
Elders stegen de ruwe olieprijzen dinsdag voor de tweede dag op rij na nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran, wat tot zorgen leidde over mogelijke verstoringen in de aanvoer.
Om 03:29 ET waren de futures voor Brent-ruwe olie grotendeels ongewijzigd op $ 74,33 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate-ruwe olie met 0,2% was gestegen tot $ 70,81 per vat.