Home » News » Het Indiase Paytm-aandeel verliest $2 miljard na het bevel van de RBI, probeert de CEO gerust te stellen

Het Indiase Paytm-aandeel verliest $2 miljard na het bevel van de RBI, probeert de CEO gerust te stellen

News Team

De aandelen van het Indiase Paytm daalden voor de tweede dag op rij met 20% nadat de bankafdeling opdracht had gekregen de activiteiten stop te zetten en ondanks de verzekering van de CEO dat de app voor digitale betalingen van het bedrijf normaal zou blijven functioneren.

De nederlaag heeft ongeveer 2 miljard dollar aan marktwaarde weggevaagd voor Paytm – een bedrijf dat een lange geschiedenis heeft van problemen – nu het wordt geconfronteerd met de grootste bedrijfs- en reputatiecrisis tot nu toe.

De Reserve Bank of India (RBI) zei dat de actie werd ondernomen vanwege de niet-naleving van de regels door Paytm Payments Bank en zorgen over toezicht, die volgens een bron met kennis van de zaak zich over jaren hadden verspreid.

De bankafdeling van Paytm beheert de meeste functies van India’s populairste app voor digitale betalingen, die concurreert met onder meer Walmart’s PhonePe en Google. De app wordt door miljoenen gebruikers gebruikt om geld over te maken, rekeningen te betalen en een digitale portemonnee bij te houden voor particuliere betalingen.

Vanaf 1 maart, zo heeft de RBI gezegd, zal de bank geen verdere stortingen, krediettransacties of portemonnee-uploads meer mogen doen. Er zijn ook geen geldoverboekingen toegestaan, wat betekent dat Paytm, tenzij het een nieuwe bankpartner of -partners vindt, de meeste diensten niet op zijn app kan aanbieden.

CEO Vijay Shekhar Sharma heeft gezegd dat partnerschappen met banken “niet moeilijk uit te voeren” zouden zijn, en vrijdag probeerde hij app-gebruikers opnieuw gerust te stellen.

“Je favoriete app werkt en blijft zoals gewoonlijk ook na 29 februari werken”, zei hij in een bericht op X.

“Voor elke uitdaging is er een oplossing en we zijn oprecht toegewijd om onze natie in volledige overeenstemming te dienen”, voegde Sharma eraan toe.

Donderdag zei Bhavesh Gupta, president en chief operating officer van Paytm, dat Paytm verwacht tegen maart weer normaal te zijn, “zo niet eerder”. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf gesprekken heeft gevoerd met de RBI en dat deze aan de “positieve kant” waren.

Sinds de order van de RBI van woensdag zijn de Paytm-aandelen twee dagen op rij onder hun dagelijkse limiet gedaald, waardoor ze 36% in waarde verloren. Ze stonden vrijdag op 487,2 roepies, bijna het dieptepunt van 2022, en waardeerden het bedrijf op 3,7 miljard dollar.

Minstens vijf analisten verlaagden hun ratings voor de aandelen die na het RBI-order verkocht moesten worden en zeven verlaagden hun koersdoel naar tussen de 450 en 750 roepies, zo blijkt uit LSEG-gegevens.

JPMorgan zei dat de actie van RBI de “winstpools, netwerkeffecten en geloofwaardigheid” van Paytm aantast en een “materiële impact” heeft op zijn kernbetalingsactiviteiten, die 59% van zijn inkomsten vertegenwoordigen.

Een ander slachtoffer van de RBI-bestelling zal de digitale snelwegtolbetalingsdienst van Paytm zijn, of FASTag, die gebruikers na 29 februari niet meer kunnen aanvullen, zei Jefferies, eraan toevoegend dat Paytm een aandeel van 17% in die markt heeft.

De centrale bank heeft lang geprobeerd Paytm op één lijn te brengen.

Vorig jaar legde het Paytm Payments Bank een boete op van $650.000 wegens niet-naleving, onder meer van de ‘ken uw klant’-regels. In 2022 verbood het de bank om nieuwe klanten aan te nemen en gaf het opdracht tot een uitgebreide audit van haar IT-systemen.

Die stap kwam maanden nadat Paytm een dramatisch teleurstellende beursnotering zag, te midden van zorgen over de waardering van het bedrijf, het complexe bedrijfsmodel en de langzame weg naar winstgevendheid.

Source: https://buystocks.co.uk/news/indias-paytm-stock-loses-2-billion-after-rbi-order-ceo-seeks-to-reassure/