Home » News » Hong Kong-aandelen met een korting van 36% tonen de ware diepte van de Chinese somberheid

Hong Kong-aandelen met een korting van 36% tonen de ware diepte van de Chinese somberheid

News Team

De Hang Seng China Enterprises Index daalde maandag maar liefst 3,6%, en kwam dichter bij een sinds 2005 ongezien niveau, waardoor het een van de slechtst presterende sleutelindexen van Azië is. Chinese technologiegiganten, waaronder Meituan en Tencent Holdings Ltd., behoorden tot de grootste hindernissen.

De aanhoudende uitverkoop van Chinese aandelen staat in schril contrast met het optimistischere Wall Street, waar de S&P 500 Index vrijdag voor het eerst in twee jaar naar een record klom. Deze kwam ook nadat de commerciële kredietverstrekkers van China hun belangrijkste rentetarieven ongewijzigd hadden gehouden, een stap die volgt op het recente besluit van de centrale bank om de financieringskosten te handhaven, maar die investeerders zou kunnen teleurstellen die hopen op agressievere stimuleringsmaatregelen.

De laatste dalingen kunnen worden toegeschreven aan “een gebrek aan katalysatoren op de korte termijn en een uitstroom naar aantrekkelijkere alternatieven in de regio”, zegt Marvin Chen, analist van Bloomberg Intelligence. “De mondiale markten zijn in opkomst in de chipsector, en dit is een gebied waar China en de rest van de wereld vanwege geopolitieke spanningen op verschillende manieren kunnen opereren.”

De stemming is eveneens kwetsbaar op de markt van het vasteland van China, waar de benchmark CSI 300 Index maandag maar liefst 2,3% daalde, het hoogste niveau sinds eind 2022.

De inzinking viel opnieuw samen met een omzetstijging van een handvol op de beurs verhandelde fondsen die de belangrijkste indexen volgen, een teken dat staatsaankopen mogelijk achter de ongebruikelijke piek zitten. De onshore benchmark eindigde maandag 1,6% lager.

De verdiepingsroute vergroot de druk op een enorme hoeveelheid zogenaamde sneeuwbalderivaten, dit zijn gestructureerde producten die obligatieachtige coupons beloven zolang de onderliggende activa binnen een bepaald bereik worden verhandeld. De CSI Smallcap 500 Index, een prijsreferentie voor sommige van deze producten, daalde maandag maar liefst 3% tot binnen 1% van een eerder geschatte drempel die tot wijdverbreide verliezen op de sneeuwballen zou kunnen leiden.

De graadmeter voor Chinese aandelen die in Hong Kong zijn genoteerd, is dit jaar tot nu toe ongeveer 13% gedaald, terwijl de S&P 500 1,5% is gestegen. CSI 300 heeft 5,1% verloren.

Een samenloop van factoren heeft de inzinking van de Chinese aandelen sinds het begin van 2024 veroorzaakt, variërend van een steeds dieper wordende huizencrisis tot hardnekkige deflatoire druk, evenals de onwil van Peking om agressieve monetaire en fiscale maatregelen te gebruiken om de groei nieuw leven in te blazen. Onzekerheden over het verloop van de Amerikaanse rentetarieven en zorgen over strenger toezicht door de toezichthouders hebben het pessimisme vergroot.

De voordelen van de monetaire versoepeling door de People’s Bank of China zijn al ingeprijsd en er is een krachtiger beleid nodig om de aandelen weer nieuw leven in te blazen, zei Eva Lee, hoofd Greater China Equities bij UBS Global Wealth Management, vrijdag tijdens een briefing.

Source: https://buystocks.co.uk/news/hong-kong-stocks-at-36-discount-show-true-depth-of-china-gloom/