Home » News » Wall St centimeter hoger, rente op staatsobligaties stijgt nu de S&P 500 centimeter dichter bij recordhoogte komt

Wall St centimeter hoger, rente op staatsobligaties stijgt nu de S&P 500 centimeter dichter bij recordhoogte komt

News Team

Amerikaanse aandelen werden woensdag opgetild door halfgeleideraandelen, en de rente op staatsobligaties bleef stijgen naar een hoogste punt in meer dan een maand, terwijl het optimisme over de aanstaande renteverlagingen van de Federal Reserve afnam.

Zorgen over het aanbod als gevolg van de aanhoudende geopolitieke spanningen hielpen de olieprijzen omhoog te gaan.

Alle drie de grote Amerikaanse aandelenindices stonden hoger en lagen op koers voor wekelijkse winsten.

De benchmark S&P 500 bleef binnen 1% van zijn hoogste slotkoers ooit schommelen.

Een zonniger dan verwachte uitkomst van het consumentenvertrouwen droeg bij aan de lijst van solide economische gegevens die deze week werden vrijgegeven, met name detailhandelsverkopen en werkloosheidsuitkeringen.

Deze robuuste indicatoren temperden de verwachtingen dat de Fed haar belangrijkste beleidsrente al in maart zou gaan verlagen, terwijl ze ook de zekerheid boden dat de Amerikaanse economie geen onmiddellijke dreiging van een recessie liep.

“(De Fed) heeft zich verzet tegen de in de markt ingebedde renteverlagingsverwachtingen, deels dankzij betere economische gegevens”, zegt Thomas Martin, senior portefeuillemanager bij GLOBALT in Atlanta.

“De veronderstelling over een betere economie is dat als alle andere factoren gelijk blijven, de inflatie onder druk komt te staan. Dan heb je meer werk te doen om ervoor te zorgen dat de inflatie verder daalt en laag blijft”, voegde Martin eraan toe. “Het geeft hen de ruimte om de rente langer hoog te houden zonder de economie in een recessie te storten.”

Op het laatste gezicht hebben de financiële markten een waarschijnlijkheid van 51,9% ingeprijsd dat de centrale bank de Fed Funds-doelrente in maart met 25 basispunten zal verlagen, vergeleken met 76,9% een week geleden, volgens de FedWatch-tool van CME.

Marktdeelnemers zullen zich volgende week steeds meer richten op de winstcijfers over het vierde kwartaal, nu het rapportageseizoen in een hogere versnelling komt.

Tot op heden heeft iets meer dan 10% van de bedrijven in de S&P 500 resultaten gerapporteerd voor de periode oktober-december, waarvan 85% de verwachtingen van analisten heeft overtroffen, aldus LSEG I/B/E/S.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 116,06 punten, of 0,31%, naar 37.584,67, de S&P 500 won 16,72 punten, of 0,35%, naar 4.797,66 en de Nasdaq Composite voegde 76,09 punten, of 0,51%, toe naar 15.131,73.

Europese aandelen maakten eerdere winsten ongedaan, nadat de afnemende verwachtingen voor renteverlagingen de benchmark STOXX 600-index op koers brachten voor een wekelijkse daling.

De pan-Europese STOXX 600-index verloor 0,27% en de MSCI-index voor aandelen over de hele wereld won 0,42%.

Aandelen uit opkomende markten stegen met 0,89%. MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan sloot 1,1% hoger, terwijl de Japanse Nikkei 1,40% steeg.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar bleef stijgen vanwege de toenemende waarschijnlijkheid dat de Fed de beleidsrente langer op restrictief terrein zal houden dan velen hadden verwacht.

Benchmark-obligaties met een looptijd van 10 jaar daalden voor het laatst met 6/32 in prijs en brachten 4,1668% op, tegen 4,144% laat op donderdag.

De 30-jarige obligatie daalde voor het laatst met 2/32% in prijs en leverde 4,3743% op, tegen 4,372% donderdag laat.

De dollar noteerde lager ten opzichte van een mandje van wereldvaluta’s, maar bleef op koers voor een wekelijkse stijging te midden van het optimisme over de afkoeling van de rente.

De dollarindex daalde met 0,14%, terwijl de euro met 0,06% steeg naar $1,0881.

De Japanse yen werd 0,03% sterker ten opzichte van de dollar op 148,13 per dollar, terwijl het pond sterling voor het laatst handelde op $1,2677, een daling van 0,22% op de dag.

De prijzen voor ruwe olie stegen en stevenden af op een wekelijkse stijging, omdat de zorgen over het aanbod als gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten groter waren dan de zorgen over de afnemende vraag.

Amerikaanse ruwe olie steeg met 0,34% naar $74,33 per vat en Brent stond als laatste op $79,44, een stijging van 0,43% op de dag.

De goudprijs ging langzaam omhoog, maar leek klaar voor de grootste wekelijkse daling in zes jaar, omdat beleidsmakers de verwachtingen voor een vroege renteverlaging temperden.

Spotgoud voegde 0,2% toe aan $2.026,99 per ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-st-inches-higher-treasury-yields-gain-as-sp-500-inches-closer-to-record-high/