Home » News » Intel neemt Tower Semiconductor over met deal van $5,4 miljard

Intel neemt Tower Semiconductor over met deal van $5,4 miljard

Intel wil zijn gespecialiseerde chipproductie uitbreiden met de overname van het in Israël gevestigde Tower Semiconductor.

De in de Verenigde Staten gevestigde chipfabrikant Intel heeft eerder vandaag aangekondigd dat het heeft ingestemd met de overname van het in Israël gevestigde Tower Semiconductor. Met de deal is naar verluidt 5,4 miljard dollar gemoeid.

Volgens het Reuters-rapport betaalt Intel $53 per aandeel voor Tower, wat hoger is dan de slotkoers van het bedrijf van $33,13 gisteren op de NASDAQ-beurs. De deal is bedoeld om Intel's specialiteit in het maken van chips te vergroten.

Tower Semiconductor staat bekend om de productie van analoge chips die worden gebruikt in auto's, medische sensoren en energiebeheer. Door de overname zal Intel nog meer gaan concurreren met het in Taiwan gevestigde TSMC, dat momenteel 's werelds grootste chipfabrikant is.

De deal komt ook op een moment dat er een wereldwijd tekort aan chips is, wat de productie van tal van apparaten, van smartphones tot auto's, heeft beïnvloed.

Tower Semiconductor heeft zijn activiteiten in Israël, Texas en Japan uitgebreid in een poging om chips van 200 en 300 millimeter te produceren. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in apparatuur.

Intel Chief Executive Pat Gelsinger verklaarde dat de overname van Tower Semiconductor een enorme boost voor het bedrijf zou zijn. Hij verklaarde dat;

"Tower's portfolio van specialistische technologie (en) geografisch bereik … zal Intel's gieterijdiensten helpen opschalen en ons doel bevorderen om wereldwijd een belangrijke leverancier van gieterijcapaciteit te worden. speciale technologieën op volwassen knooppunten – nieuwe kansen voor bestaande en toekomstige klanten ontsluiten in een tijdperk van ongekende vraag naar halfgeleiders."

De overname wordt naar verwachting binnen 12 maanden afgerond en de besturen van beide bedrijven hebben de deal goedgekeurd. De deal is echter nog onderhevig aan goedkeuringen van regelgevende instanties in de Verenigde Staten en Israël.

Daarnaast zullen de aandeelhouders van Tower Semiconductor de deal ook moeten goedkeuren voordat de transactie wordt afgerond.