Home » News » Japanse aandelen bereikten het hoogste punt in 34 jaar, de mondiale markten kalmeerden voor de Amerikaanse inflatie

Japanse aandelen bereikten het hoogste punt in 34 jaar, de mondiale markten kalmeerden voor de Amerikaanse inflatie

News Team

Japanse aandelen bereikten woensdag een hoogste punt in 34 jaar, terwijl mondiale aandelen, de dollar en obligaties donderdag stabiel bleven vóór de Amerikaanse inflatiecijfers.

Bitcoin stabiliseerde zich na een piek toen een ongeautoriseerde post van de X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zei dat het op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen had goedgekeurd.

De Japanse Nikkei – die in 2023 zijn beste jaar in tien jaar had – steeg met 2% en kwam voor het eerst sinds 1990 boven de 34.000 uit. Exporteurs voerden de leiding, geholpen door een verzachtende yen, nadat uit gegevens bleek dat de Japanse reële lonen voor de twintigste maand in 2023 zijn gekrompen. November.

“Japan is echt interessant”, zegt Duncan MacInnes, investeringsdirecteur bij de Britse firma Ruffer. “De problemen waren het ondernemingsbestuur, dat zeker aan het verbeteren is, (en) het is vaak een zeer cyclische markt geweest, dus het wordt vooral hard getroffen als de markt inzakt.”

De pan-Europese Stoxx 600-index bleef vlak in de vroege handel, terwijl de Britse FTSE 100 0,19% lager stond en de Duitse DAX-index 0,2% steeg.

De futures voor de Amerikaanse S&P 500 stegen met 0,19% nadat de index dinsdag 0,15% daalde, terwijl beleggers wachtten op de inflatiecijfers en op het begin van het bedrijfswinstenseizoen. Nasdaq 100-futures stonden 0,37% hoger.

De Amerikaanse en Europese markten stegen eind 2023 doordat de inflatie sneller afkoelde dan verwacht en de centrale banken een zachtere toon aansloegen, waardoor beleggers dit jaar op grote renteverlagingen werden aangemoedigd.

Het optimisme over de dalende leenkosten is in januari licht afgenomen en de S&P 500 is tot nu toe ongeveer 0,3% gedaald, na een stijging van 24% vorig jaar.

De index die de Amerikaanse dollar volgt, was vlak. De Amerikaanse munt is met ongeveer 2% gestegen sinds eind december het laagste punt in vijf maanden werd bereikt.

Bitcoin daalde voor het laatst met 1,3% naar $45.540, na een piek van $47.897 op basis van de valse rapporten over ETF-goedkeuringen. De SEC zei dat het nog geen spot bitcoin ETF had goedgekeurd en dat iemand zonder toestemming toegang had gehad tot zijn X sociale media-account.

INFLATIE IN FOCUS

De cruciale gebeurtenis voor de markten deze week zijn de inflatiegegevens van de Amerikaanse consumentenprijsindex van donderdag, wat ertoe zou kunnen leiden dat traders hun weddenschappen op renteverlagingen zouden moeten aanpassen.

Door Reuters geraadpleegde economen verwachten dat de jaar-op-jaar inflatie in december 3,2% bedraagt, vergeleken met 3,1% in december. Maar zij denken dat de kerninflatie waarschijnlijk is gedaald van 4% naar 3,8%, het laagste niveau sinds medio 2021.

Rentefutures prijzen ongeveer 140 basispunten van de Amerikaanse renteverlagingen dit jaar. De waarschijnlijkheid van een beweging in maart is enigszins teruggebracht tot een nog steeds hoge 68%.

“De marktprijzen… zijn een beetje op zichzelf vooruitgelopen”, vertelde Jeff Klingelhofer, co-hoofd beleggingen en managing director bij Thornburg Investment Management, woensdag aan journalisten tijdens een vooruitzichtenoproep.

“Als je naar de geschiedenis kijkt: vijf (25 basispunten) bezuinigingen zijn zeer consistent met een recessie, maar de markten prijzen een recessie niet in.”

De rente op tienjarige staatsobligaties daalde woensdag voor het laatst met 3 basispunten in de Europese handel op 3,991%. Ze bewegen zich omgekeerd ten opzichte van de prijzen en zijn dit jaar gestegen, na een keldering in november en december.

Geopolitieke spanningen waren ook op de radar toen verstoringen in de Rode Zee en een productiestoring in Libië de olieprijzen deden stijgen, en er verkiezingen opdoemden in Taiwan.

De futures op ruwe Brent-olie stegen dinsdag met 1,9% en stegen woensdag vroeg met 0,4% naar $77,91 per vat. [O/R]

De euro steeg 0,14% naar $1,095, terwijl de dollar 0,3% hoger stond ten opzichte van de yen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/japan-stocks-hit-34-year-high-global-markets-calm-before-us-inflation/