Home » News » Nikkei 225 kopen of verkopen vóór de beslissing van de Bank of Japan?

Nikkei 225 kopen of verkopen vóór de beslissing van de Bank of Japan?

Nikkei 225 consolideert onder de cruciale 28.000, vooruitlopend op het besluit van de Bank of Japan dat deze week gepland staat. Hoe zal de aandelenmarkt reageren op de beleidsverklaring van de centrale bank?

De Bank of Japan is de enige grote centrale bank die deze week haar monetair beleid zal uitbrengen. Het schokte de financiële markten met zijn besluit om onbeperkte JGB’s (dwz Japanse staatsobligaties) te kopen als onderdeel van zijn programma voor de controle van de rentecurve, wat leidde tot een scherpe daling van de Japanse yen.

De aandelenmarkt bleef echter onverschillig voor de versoepeling van de Bank of Japan. Ondanks dat ze de enige centrale bank blijft die het monetaire beleid versoepelt terwijl andere centrale banken begonnen te verkrappen, is de lokale aandelenmarkt in 2022 gedaald.

Nikkei 225 volgde de Amerikaanse beursindexen en heeft dit jaar tot dusver gecorrigeerd. Kan het stuiteren van de huidige niveaus?

28.000 – een cruciaal niveau voor Nikkei 225

De Nikkei 225-index vormde in 2021 een dubbel toppatroon. Hij probeerde het twee keer op het niveau van 30.000 en faalde beide keren.

Een dubbele top is een omkeringspatroon dat zich vormt aan het einde van bullish trends. Het heeft een gemeten beweging, berekend als de afstand van de hoogten tot de horizontale steun, lager geprojecteerd vanaf de steun.

In dit geval heeft de markt de door de gemeten beweging aangegeven afstand al afgelegd. Dat is echter slechts de minimale afstand die de markt moet afleggen om het omkeringspatroon te bevestigen.

Op dit moment lijkt 28.000 een cruciaal niveau. Nu de Nikkei 225 laag blijft, blijft de koers bearish. Als de markt naar boven beweegt, wordt de bias bullish, aangezien een omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon suggereert dat er meer opwaarts potentieel in de kaarten zit.

Japanse inflatie stijgt ook

Inflatie is een probleem in de wereld. Na de monetaire en fiscale maatregelen die tijdens de COVID-19-pandemie zijn genomen, is de inflatie in de meeste geavanceerde economieën uit de hand gelopen.

Japan kampte in het verleden met een lage inflatie. Het had moeite om de doelstelling van 2% te halen, waardoor het problemen had om zijn geloofwaardigheid te behouden.

Maar ook in Japan loopt de inflatie op. Hoewel de doelstelling van 2% nog niet is bereikt, wijzen lokale ontwikkelingen erop dat de doelstelling eerder vroeger dan later zal worden bereikt.

Volgens een landelijke enquête heeft meer dan 30% van de Japanse bedrijven de prijzen tussen oktober 2021 en maart 2022 verhoogd. Bovendien is 43,2% van plan de prijzen de komende maanden opnieuw te verhogen.

Als de inflatie boven de doelstelling van de Bank of Japan uitstijgt, wil de centrale bank wellicht haar beleid heroverwegen. Maar in de tussentijd zou de aanhoudende versoepeling de lokale aandelenmarkt moeten ondersteunen.