Home » News » Oliewinst na Amerikaanse en Britse aanval op Houthis; Amerikaanse rendementen zijn licht na PPI

Oliewinst na Amerikaanse en Britse aanval op Houthis; Amerikaanse rendementen zijn licht na PPI

News Team

De olieprijzen stegen met meer dan 2% toen sommige olietankers hun koers van de Rode Zee afweken na nachtelijke aanvallen van de VS en Groot-Brittannië op Houthi-doelen in Jemen, terwijl de rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde na het nieuws dat de Amerikaanse producentenprijzen in december onverwacht daalden.

De aandelen van Wall Street daalden in de vroege handel toen het Amerikaanse winstseizoen onofficieel begon. De winsten van grote Amerikaanse banken daalden in het vierde kwartaal, en een S&P 500-bankindex daalde met 0,9%.

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen, schepen en onderzeeërs lanceerden vannacht tientallen luchtaanvallen in Jemen als vergelding tegen de door Iran gesteunde Houthi-troepen voor aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee. Deze stap verbreedde een conflict dat voortkwam uit de Israëlische oorlog in Gaza.

Amerikaanse ruwe olie steeg onlangs met 2,72% naar $73,98 per vat en Brent noteerde $79,48, een stijging van 2,67% op die dag.

De Amerikaanse PPI-gegevens onderstreepten de opvatting dat de Federal Reserve de rente al in maart zou kunnen verlagen. De producentenprijsindex voor de finale vraag daalde vorige maand met 0,1% doordat de kosten van goederen daalden, terwijl de prijzen voor diensten onveranderd bleven, wat een goed voorteken is voor een lagere inflatie in de komende maanden.

Uit gegevens van donderdag bleek dat de consumentenprijzen in de VS in december meer stegen dan verwacht.

“De markten halen hun schouders op over het CPI-rapport van gisteren, omdat de onderliggende inflatietrend verbetert en de Fed terecht kan overwegen de rente dit jaar te verlagen”, schreef Jeffrey Roach, hoofdeconoom van LPL Financial in Charlotte, North Carolina.

“De inflatiepijplijn wordt leeggemaakt en de consumentenprijzen zullen geleidelijk de doelstelling van 2% van de Fed bereiken.”

De Dow Jones Industrial Average daalde met 230,03 punten, of 0,61%, naar 37.480,99, de S&P 500 verloor 9,95 punten, of 0,21%, naar 4.770,29 en de Nasdaq Composite daalde met 32,81 punten, of 0,22%, naar 14.937,38.

De pan-Europese STOXX 600-index steeg met 0,74% en de MSCI-index voor aandelen over de hele wereld steeg met 0,14%.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat de rente verlaagd kan worden als de centrale bank er zeker van is dat de inflatie is gedaald tot de doelstelling van 2%.

De rente op tienjarige staatsobligaties daalde op de dag naar 3,969%, terwijl de tweejarige rente met 6,4 basispunten daalde naar 4,198%.

De US-dollarindex gaf eerdere winsten prijs en bleef voor het laatst vrijwel vlak in de nasleep van de Amerikaanse PPI-gegevens. De valuta’s van Nieuw-Zeeland en Australië behoorden tot de beste presteerders van de dag.

De kiwi steeg voor het laatst met 0,55% naar $0,62660. De Australiër won 0,47% tot $0,67165.

Bitcoin stond voor het laatst op $45.305, een daling van 1,84%. Het steeg donderdag naar een hoogste punt in twee jaar van $49.051, nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission eind woensdag op de beurs verhandelde fondsen had goedgekeurd die aan bitcoin waren gekoppeld.

In Azië breidde de Japanse Nikkei zijn indrukwekkende winst tot nu toe dit jaar uit, met een sprong van 1,5% naar opnieuw een hoogste punt in 34 jaar.

Uit Chinese inflatiegegevens bleek dat het economische herstel van het land in december zwak bleef, waarbij de consumentenprijsindex met 0,3% daalde ten opzichte van een jaar geleden. Uit afzonderlijke handelsgegevens bleek echter dat de export vorige maand sneller steeg dan verwacht, terwijl de import terugkeerde naar groei.

Source: https://buystocks.co.uk/news/oil-gains-after-us-uk-strike-on-houthis-u-s-yields-ease-after-ppi/