Home » News » Porsche-aandelen stijgen in historisch debuut in Frankfurt

Porsche-aandelen stijgen in historisch debuut in Frankfurt

Porsche-aandelen stegen donderdag bij hun beursdebuut, in een van de grootste openbare aanbiedingen ooit in Europa.

Aandelen van het iconische sportwagenmerk werden donderdagochtend aanvankelijk verhandeld voor 84 euro ($ 81), nadat ze eind woensdag aan de bovenkant van hun assortiment waren geprijsd, voor 82,50 euro. Het waardeert het bedrijf op ongeveer 75 miljard euro.

Donderdag om 9.30 uur Londense tijd waren de aandelen gestabiliseerd op 84,50 euro. Moederbedrijf Volkswagen biedt 911 miljoen aandelen aan, een verwijzing naar het beroemde 911-model van Porsche.

“Vandaag is een geweldige dag voor Porsche en een geweldige dag voor Volkswagen”, vertelde Arno Antlitz, Chief Financial Officer van Volkswagen, donderdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

De organisatie wist dat de beursgang succesvol zou zijn, volgens Antlitz, daarbij verwijzend naar “sterke financiële cijfers” en “een zeer overtuigende strategie voor de toekomst”.

“We waren ervan overtuigd dat deze beursgang ondanks de uitdagende omgeving succesvol zou zijn, en we hadden gelijk”, vertelde hij aan Annette Weisbach van CNBC.

Voordat de handel begon, waren de reacties positief: volgens Reuters hadden hoeksteeninvesteerders al ongeveer 40% van de aangeboden aandelen opgeëist. Volkswagen, tot nu toe de enige eigenaar van Porsche AG, vermindert zijn belang in het sportwagenbedrijf, waarbij een segment van 12,5% wordt genoteerd.

Het noteren van aandelen zou Porsche een financiële boost van 19,5 miljard euro moeten geven, waardoor het bedrijf meer financiële flexibiliteit krijgt op het gebied van elektrische voertuigen, aldus Volkswagen.

De historische notering komt op een moment dat de markt onrustig is, aangezien de auto-industrie de gevolgen van de oorlog in Oekraïne blijft voelen, en de waarderingen van andere luxe autofabrikanten, waaronder Aston Martin, Ferrari, BMW en Mercedes-Benz, zijn de afgelopen maanden allemaal gedaald.

“De Porsche AG heeft zich volledig losgekoppeld van de negatieve markttendensen”, vertelde een investeerder aan Reuters, vertaald door CNBC. Men denkt dat bedrijven de beursgang uitstellen vanwege de huidige marktomstandigheden.

De IPO zal echter geen voortrekker zijn voor andere bedrijven om dit voorbeeld te volgen, aangezien Porsche een bijzonder sterk merk blijft met een unieke marktpositie. Volkswagen kondigde aanvankelijk zijn plannen aan om Porsche op 5 september naar de beurs te brengen.

Antlitz pakte ook de aanhoudende tekorten aan halfgeleiders aan, die dit jaar een probleem zullen blijven.

“We verwachten een betere aanvoer in 2023, maar we verwachten dat het tekort in 2024 zal afnemen”, vertelde Antlitz aan CNBC.