Prijsvoorspelling Dax-index voor definitieve CPI gegevens van eurozone
De Duitse aandelenmarkt consolideert onder een kritiek weerstandsgebied. Zullen de definitieve CPI-gegevens, die later deze week worden vrijgegeven, de index helpen?
Europese handelaren en beleggers hebben het dit jaar moeilijk. Niet alleen dat de Europese economieën het moeilijk hebben in de nasleep van de COVID-19-pandemie (bijna alle beperkingen in Europa werden opgeheven), maar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voegt een nieuwe dimensie toe aan de complexiteit van de interpretatie van Europese economieën in 2022.
Laten we eens kijken naar enkele van Europa’s uitdagingen op dit moment. Ten eerste de oorlog in Oekraïne. Een conflict aan de rand van Europa, waarvan het einde nog niet in zicht is, weegt op alle Europese economieën, op de gemeenschappelijke munt en uiteindelijk op de aandelenmarkt.
De tweede uitdaging is de stijgende inflatie. De Final CPI YoY-gegevens worden woensdag vrijgegeven en de voorspelling is dat de inflatie met 7,5% YoY is gestegen.
De inflatie is misschien niet zo sterk gestegen als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar er is wel een stijgende lijn. Bovendien zijn de prijzen van goederen en diensten veel sterker gestegen dan de bereidheid van de centrale bank om ze te tolereren. Daarom is deze zomer een verandering in het standpunt van de ECB bijna een gegeven.
De Duitsers willen al heel lang dat de centrale bank de rente verhoogt vanuit het negatieve gebied. Hun wens kan deze zomer eindelijk uitkomen, aangezien de ECB klaar is om te gaan verkrappen.
Maar wat zou het betekenen voor de lokale aandelenmarkt?
Dax vindt sterke weerstand bij 15.000
Vorig jaar veranderde de Duitse Dax-index. Het omvatte tien nieuwe bedrijven in een poging om de index te moderniseren en aantrekkelijker te maken voor beleggers.
Kort daarna steeg de index zelfs naar recordhoogtes. Maar de Europese aandelenmarkt is nauw gecorreleerd met de Amerikaanse.
Toen de Amerikaanse markten begonnen te tuimelen na de toppen in de laatste handelsdagen van vorig jaar, volgde de Dax-index. Het brak de steun die werd gezien op 15.000 punten en daalde nog eens drieduizend punten in wat leek op capitulatie.
Maar het stuiterde, wederom, samen met de Amerikaanse aandelenmarkt. De koers vond sterke weerstand bij 15.000, een niveau dat eerder als ondersteuning fungeerde. Met andere woorden, tenzij we een nieuw lager dieptepunt zien, blijft de bias bullish voor de Dax-index.
De eerste stap zou zijn dat de index de reeks van lagere hoogtepunten doorbreekt. Na zo’n beweging verschuift de focus naar de cruciale 15.000, en een dagelijkse afsluiting hierboven zou verdere winsten moeten opleveren.
Aan de andere kant, nu de ECB op schema ligt om de rente te verhogen, is het moeilijk om de aandelenmarkt te zien herstellen. Maar als de dieptepunten aanhouden, mag men een nieuwe poging op het gebied van 15.000 niet buiten beschouwing laten.