HomeNewsPrijsvoorspelling NASDAQ 100 na stijging van meer dan 1.500 punten

Prijsvoorspelling NASDAQ 100 na stijging van meer dan 1.500 punten

Mircea Vasiu

NASDAQ 100 steeg meer dan 1.500 punten vanaf zijn recente dieptepunten en dreigt boven de 15.000 te breken. Is dit gewoon een bearmarket rally?

Als er één sector is die in het eerste kwartaal van 2022 zwaar te lijden heeft gehad, dan was het wel de techsector. De NASDAQ 100-index, representatief voor de sector, daalde met meer dan -20% ten opzichte van de all-time highs van eind 2021 en betrad officieel het bearmarktgebied.

Bovendien verhoogde de Federal Reserve van de Verenigde Staten voor het eerst sinds de COVID-19-pandemie de federal funds rate. Bovendien heeft de centrale bank een agressieve retoriek over haar toekomstige acties.

Toch steeg de NASDAQ 100-index en de prijsactie blijft goed. Is dit slechts een bearmarket rally, of is het tijd om weer aandelen te kopen?

NASDAQ 100 brak uit van een dalend wigpatroon

Het technische plaatje pleit voor meer opwaartse kracht. De markt brak onlangs uit een dalend wigpatroon en is sindsdien gestegen.

Een vallende wig is een bullish omkeringspatroon en de prijs volgt het vaak volledig. In dit geval zou een terugkeer naar all-time highs in de kaarten kunnen liggen, mits de recente dieptepunten in het gebied van 13.000 punten behouden blijven.

Waarom stijgen aandelen nu de Fed het monetaire beleid verstrakt?

Niet alleen dat de Fed een verkrappingscyclus is begonnen, maar haar retoriek wordt steeds agressiever. De Fed acht het niet langer onmogelijk dat de Federal Funds-rente tijdens de volgende vergadering met een half procentpunt zou stijgen, waardoor beleggers in aandelen nog meer zorgen zouden maken.

Dus waarom stijgen aandelen?

Een verklaring zou kunnen zijn dat de kloof tussen de inflatie en de federale fondsenrente zo groot is dat de recente renteverhoging er niet toe doet om de inflatietendens te beteugelen.

Is dit een bearmarket rally?

Een bearmarket rally is veel gewelddadiger dan een bullmarket rally. De huidige rally is inderdaad bijna verticaal, zonder significante terugtrekkingen, die wijzen op een bearmarket rally.

Het omkeerpatroon vertelt ons echter iets anders. Bovendien komt de Fed pas over zes weken weer in actie. In de tussentijd zullen de inflatiegegevens voor maart naar buiten komen, en als de koers blijft stijgen, zal de rally van de aandelenmarkt doorgaan.