Saga over Twitter-eigendom is nog lang niet voorbij als Elon Musk tegenwerkt
Ondernemer en miljardair Elon Musk heeft een aanklacht ingediend tegen Twitter Inc (NYSE: TWTR), het bedrijf dat hij eerder had willen overnemen voordat hij zich terugtrok uit de deal. Zijn zet komt slechts een paar weken nadat Twitter een aanklacht tegen Musk had ingediend bij de Chancery Court in Delaware, in een poging hem te dwingen de verkoop van $ 44 miljard af te ronden.
Musk deed het aanbod in april 2022, maar kondigde kort daarna aan dat hij zich terugtrok uit de deal. Aan de orde was de onwil van Twitter om nauwkeurige informatie te verstrekken over hoeveel van zijn verkeer wordt gegenereerd door individuele mensen en hoeveel door PR-campagnes en geautomatiseerde bots. Musk beweert dat het werkelijke percentage “nep”-activiteit op het sociale netwerk veel hoger is dan de beweerde 5% van Twitter.
Als de beweringen van Musk kloppen, zou de werkelijke waarde van Twitter veel lager zijn dan $ 44 miljard. Zijn uitkoopbod van $ 44 miljard was zelfs in april genereus. De marktkapitalisatie van Twitter is sindsdien echter aanzienlijk gedaald. Op het moment van schrijven ligt het rond de $ 31,8 miljard.
De waarde van het bedrijf is sinds de beursgang in november 2013 zelden meer dan $ 30 miljard geweest en experts hebben vaak gespeculeerd waarom een van’s werelds meest gebruikte sociale netwerken moeite heeft om geld te verdienen. Musk heeft zich uitgesproken over de kwestie en beweerde dat hij ideeën heeft die Twitter winstgevend kunnen maken.
Het heeft een groot probleem met de interneteconomie aan het licht gebracht sinds het wereldwijde web in 1993 toegang begon te bieden aan de massa. De meeste informatie die daar wordt gepubliceerd, is gratis beschikbaar, evenals diensten voor gebruikers om hun eigen inhoud te publiceren. Paywalls en abonnementen zijn meestal niet succesvol geweest, en creditcards (momenteel de belangrijkste betaalmethode van internet) kunnen kleine of microtransacties niet onmiddellijk of tegen een redelijke prijs verwerken. Veel platforms hebben hun toevlucht genomen tot “datamining” van hun gebruikers, die zelf “het product” werden, door hun privé- en gedragsgegevens aan derden te verkopen.
Er zijn ook beschuldigingen dat nieuws- en socialemediaplatforms de afgelopen jaren hardhandig zijn gecensureerd. Omgekeerd beweren anderen dat deze providers niet genoeg censureren, wat voor sommigen resulteert in een “onveilige omgeving”.
Twitter-proef start in oktober 2022
Twitter’s Chancery Court-actie tegen Musk is ingesteld voor een proces van vijf dagen dat begint op 17 oktober 2022. De rechtbank heeft de bevoegdheid om specifieke acties van partijen af te dwingen bij het toezicht op een zaak, vaak in gecontracteerde dealsituaties die vergelijkbaar zijn met deze.
Musk’s tegenklacht is ook in Delaware, hoewel niet hetzelfde Chancery Court. Zijn juridische team verzocht om vertrouwelijkheid van de details van de zaak – het is niet bekend of deze op enig moment openbaar zullen worden gemaakt of zelfs of de rechtszaak tot een ander proces zal leiden.
Hoewel de media de rechtszaken hebben bestempeld als een “conflict”, kan het (zoals sommigen hebben gesuggereerd) deel uitmaken van een strategie om ofwel de verkoopprijs te verlagen of Twitter te dwingen zijn innerlijke werking voor de rechtbank te onthullen. Musk’s tegenaanklacht zou enige invloed kunnen hebben op onderhandelingen.
Musk nog steeds erg geïnteresseerd in Twitter
Merk op dat Musk ondanks de gespannen juridische situatie regelmatig op Twitter is blijven posten. Naast zijn gebruikelijke eigenzinnige inzichten en willekeurige gedachten, heeft hij ook enkele gedachten gepost over hoe Twitter werkt en wat zijn plaats zou moeten zijn in de mediaruimte. Het is duidelijk dat hij een sterke interesse heeft in de toekomst van het platform, wat suggereert dat hij nog steeds een rol zou willen spelen bij het verbeteren van het platform.
“Interactie met bijna alle twitteraccounts lijkt de laatste weken & dagen veel lager te zijn. Nauwkeurig?” Elon Musk (@elonmusk) op 30 juli 2022.
“Het is zeker moeilijk om een nieuwsbron te vinden die accuraat, relevant en niet helemaal deprimerend is!” Hij schreef. “Misschien kan Twitter dat worden”.
Wat de uitkomst van beide rechtszaken ook is, Musk kan uiteindelijk toch de regelrechte eigenaar van Twitter of een grootaandeelhouder worden. Hoewel dat resultaat sommigen zou behagen en anderen boos zou maken, zou het waarschijnlijk een opschudding veroorzaken in de manier waarop Twitter en sociale netwerken in het algemeen hun bedrijf benaderen.