Home » News » SoftBank Vision Fund plant naar verluidt ontslagen te midden van stijgende verliezen

SoftBank Vision Fund plant naar verluidt ontslagen te midden van stijgende verliezen

13 June 2023 Door News Team

SoftBank is van plan om tot 30% van de werknemers bij zijn Vision Funds te ontslaan. De ontwikkeling komt ongeveer een maand nadat het bedrijf enorme verliezen rapporteerde op startup-investeringen in de twee Vision Funds.

Volgens het rapport van Reuters zouden de ontslagen in de komende twee weken aangekondigd kunnen worden en zouden ze ook gevolgen hebben voor enkele Amerikaanse werknemers van SoftBank. De Vision Fund-divisie had eind maart 349 werknemers, zo bleek uit de deponeringen van het bedrijf.

Uit de documenten bleek ook dat SoftBank Vision Fund een verlies boekte van $ 32 miljard in het fiscale jaar dat eindigde in maart, wat 70% hoger was dan het voorgaande jaar en een nieuw record voor het door Masayoshi Son geleide bedrijf. De verliezen werden ongeveer gelijk verdeeld over de twee Vision-fondsen.

Het Vision Fund van SoftBank is een van de leidende private equity-investeerders wereldwijd en heeft geïnvesteerd in een portefeuille van diverse bedrijven verspreid over de hele wereld.

De waarderingen van startups zijn echter vrijwel overal ter wereld gekelderd, op enkele uitzonderingen na – vooral in AI-bedrijven.

In zijn winstpublicatie zei SoftBank: “Voor particuliere portefeuillebedrijven daalde de reële waarde in een breed scala van investeringen, voornamelijk als gevolg van afwaarderingen van zwakker presterende bedrijven en dalingen van de aandelenkoersen bij op de markt vergelijkbare bedrijven.”

Met name ongeveer een paar weken na het winstrapport van SoftBank verlaagde S&P Global Ratings zijn rating met een tandje van BB+ naar BB, waardoor de kredietrating dieper in de junkcategorie belandde.

SoftBank haalde uit naar het ratingbureau en vraagtekens bij de beweegredenen voor de verlaging van de kredietrating.

SoftBank overweegt tot 30% Vision Fund-werknemers te ontslaan

Tot nu toe heeft SoftBank niet gereageerd op de berichten dat het massaontslagen plant bij Vision Funds. Dat gezegd hebbende, is de wereldwijde financieringsactiviteit voor durfkapitaal (VC) het afgelopen jaar nogal lauw geweest.

Volgens CrunchBase daalde de wereldwijde VC-financiering in mei met 44% op jaarbasis tot $ 22 miljard. De financieringsvertraging had gevolgen voor startups in de hele waardeketen, waaronder bedrijven in het beginstadium, het beginstadium en het eindstadium, waarbij de financiering tussen 41% en 48% daalde.

Specifiek gesproken over SoftBank, tussen Vision Fund 1 en 2, investeerde het slechts $ 0,4 miljard in het kwartaal van maart – het derde opeenvolgende kwartaal toen de driemaandelijkse investering minder dan $ 1 miljard bedroeg.

Tijdens de hoogtijdagen van de tech-boom was het niet ongebruikelijk dat SoftBank meer dan $ 1 miljard in slechts één bedrijf investeerde.

Afgezien van de inzinking van de waardering van startups, heeft SoftBank ook te lijden onder de impact van China’s harde optreden op het gebied van technologie, wat leidde tot een inzinking van veel van zijn portefeuillebedrijven, met name Alibaba.

SoftBank had drie jaar geleden meer dan een kwart van de aandelen van Alibaba in handen en was de grootste aandeelhouder. Echter, temidden van China’s technische hardhandig optreden, heeft het de meeste aandelen verkocht en een aanvraag ingediend om meer aandelen te verkopen via termijncontracten.

De verkoop van Alibaba-aandelen hielp SoftBank een deel van de verliezen op zijn andere startup-investeringen te compenseren.

SoftBank wil Arm Holdings noteren

SoftBank heeft zijn investeringen in startups teruggeschroefd en richt zich nu op de notering van Arm Holdings. De pogingen van het bedrijf om het bedrijf aan Nvidia te verkopen, mislukten en vervolgens diende het vertrouwelijk een beursgang in de VS in, met de bedoeling om tot $ 10 miljard op te halen met de notering.

Arm Holdings is gevestigd in Londen en de regering van Rishi Sunak probeerde SoftBank over te halen om Arm Holdings in het land op de lijst te zetten.

Sunak heeft geprobeerd Londen te promoten als een aantrekkelijke financiële bestemming en een AI-hub.

Sunak probeert UK te positioneren als een AI-leider

In zijn keynote-toespraak op de London Tech Week gisteren zei Sunak: “Het is deze regering die het meest pro-investeringsbelastingregime opbouwt, die de publieke R&D-investeringen tot recordniveaus verhoogt en die ons visumsysteem voor internationaal talent tot een van de meest concurrerende maakt.” in de wereld.”

Hij voegde eraan toe dat het land zijn noteringsregels aan het veranderen is om het voor bedrijven gemakkelijker te maken om kapitaal aan te trekken van de openbare markten.

Dat gezegd hebbende, kreeg het imago van Londen als bestemming voor technische vermeldingen een pak slaag toen Arm Holdings Londen verliet en in plaats daarvan een aanvraag indiende voor een notering in de VS.

Wat betreft SoftBank, de eens zo agressieve private equity-gigant bevindt zich al geruime tijd in een “verdedigingsmodus”, zoals Son ook toegaf.

Vorige maand zei het echter dat het bedrijf zou proberen “een evenwicht te vinden tussen verdediging en aanval” – een indicatie dat het zijn investeringen opnieuw zou kunnen opschalen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/softbank-vision-fund-reportedly-planning-layoffs-amid-spiralling-losses/