Home » News » S&P 500 en Nasdaq schokkerig door hogere obligatierentes.

S&P 500 en Nasdaq schokkerig door hogere obligatierentes.

News Team

De benchmark S&P 500 en de Nasdaq hadden maandag tijdens de vroege handel moeite om richting te geven, nadat de rente op staatsobligaties steeg door de stijgende verwachtingen dat de Amerikaanse Federal Reserve de renteverlagingen dit jaar zou kunnen uitstellen.

Havikachtig commentaar van centralebankfunctionarissen vorige week en sterker dan verwachte productie- en werkgelegenheidsrapporten wezen op een veerkrachtige Amerikaanse economie, waardoor de druk op de Fed om de rente snel te verlagen werd verlicht.

Amerikaanse aandelen boekten vrijdag wekelijks verliezen, omdat traders hun verwachtingen over de timing van renteverlagingen naar beneden bijstelden. Volgens de CME FedWatch Tool zien ze nu een kans van ongeveer 51% dat de Fed in juni haar eerste renteverlaging zal aankondigen, vergeleken met ongeveer 58% begin vorige week.

Volgens LSEG-gegevens heeft de markt ook de verwachtingen van meer dan drie renteverlagingen dit jaar teruggeschroefd, vergeleken met drie tot vier een paar weken geleden.

“Veel mensen proberen overdreven optimistisch te zijn over een renteverlaging door de Fed. Dat slaat nergens op”, zegt Michael Matousek, hoofdhandelaar bij US Global Investors Inc.

“We hebben de afgelopen weken economische cijfers gezien. Het is niet warm, maar het gaat nog steeds goed. Dus waarom zou je de rente willen verlagen?”

Het rendement op tienjarige staatsobligaties steeg naar het hoogste niveau sinds november vorig jaar eerder tijdens de sessie, waardoor de aandelen onder druk kwamen te staan, en stond voor het laatst op 4,417%. [US/]

De focus van de markt verschuift nu naar de waarde van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in maart, die later deze week bekend wordt gemaakt en die naar verwachting een stijging van de totale inflatie zal laten zien van 3,2% in februari naar 3,4% op jaarbasis.

Ook op de radar zijn de notulen vrijgegeven van de laatste bijeenkomst van de Fed, waarin zij vasthield aan haar verwachting van drie renteverlagingen in 2024.

Beleggers wachten later op de dag op commentaar van Fed-president Austan Goolsbee uit Chicago en zijn tegenhanger uit Minneapolis, Neel Kashkari, voor beleidsaanwijzingen.

Ondertussen verhoogde Wells Fargo zijn einddoelstelling voor de benchmark S&P 500-index naar 5.535 – het hoogste onder Wall Street-makelaars – ten opzichte van de eerdere voorspelling van 4.625.

Om enkele verliezen op te vangen, steeg Tesla met 4,6% nadat CEO Elon Musk zei dat het bedrijf de Robotaxi op 8 augustus zou onthullen.

Om 9.49 uur ET stond de Dow Jones Industrial Average 72,78 punten, of 0,19%, hoger op 38.976,82, de S&P 500 steeg 0,83 punten, of 0,02%, op 5.205,17, en de Nasdaq Composite steeg 14,24 punten, of 0,09. %, op 16.262,76.

Acht van de elf S&P 500-sectoren gingen vooruit, waarbij de winst op het gebied van de duurzame consumptiegoederen de leidende winst was, terwijl de informatietechnologie voor de daling zorgde.

Cryptocurrency-gerelateerde aandelen gingen vooruit en volgden de stijgende bitcoin-prijzen. Beursexploitant Coinbase Global, cryptominer Marathon Digital en softwarebedrijf MicroStrategy voegden tussen de 8,2% en 11,2% toe.

De opkomende emissies overtroffen de dalende emissies met een verhouding van 2,60 tegen 1 op de NYSE en met een verhouding van 1,74 tegen 1 op de Nasdaq.

De S&P-index noteerde 15 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en één nieuw dieptepunt, terwijl de Nasdaq 46 nieuwe hoogtepunten en 33 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/sp-500-nasdaq-choppy-as-higher-bond-yields-weigh/