HomeNewsS&P 500 steeg met 6% sinds de Fed de rente verhoogde: tijd om te verkopen?

S&P 500 steeg met 6% sinds de Fed de rente verhoogde: tijd om te verkopen?

Mircea Vasiu

De S&P 500 herstelde zich sinds de Fed de Federal Funds-rente verhoogde. Is het tijd om de index te verkopen, terwijl de Fed zich voorbereidt om de tarieven te vervroegen?

Na de eerste renteverhoging in wat het begin lijkt te zijn van een verkrappingscyclus, verwierp de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, het idee om tijdens de volgende vergadering van de Fed een verhoging van 50 bp te realiseren. Frontloading tarieven is iets dat de Fed waarschijnlijk zou doen in 2022, en toch blijft de aandelenmarkt presteren.

Drievoudig bodempatroon wijst op meer opwaarts potentieel

De markt vormde een drievoudig bodempatroon in het gebied van 4.100-4.200 voordat het stuiterde, wat suggereert dat er een bodem zou kunnen zijn. Het volgende niveau van interesse is 4.600, en een dagelijkse afsluiting boven het cruciale gebied wijst op verder opwaarts potentieel voor de S&P 500-index.

4.600 kan ook fungeren als de halslijn van de triple bottom. Als dat het geval is, wordt de gemeten zet berekend door de afstand van de driedubbele bodem tot de halslijn te nemen en deze vanaf de halslijn naar de bovenkant te projecteren. Het suggereert dat de S&P 500-index gemakkelijk nog eens 500 punten hoger kan komen.

Einde maand stromen en de NFP

Dit is een belangrijke week voor de aandelenmarkt om minstens twee redenen. Ten eerste garanderen de eindejaarsstromen op donderdag een toename van de volatiliteit. Donderdag is de laatste handelsdag van de maand en de rally kan sommige investeerders ertoe aanzetten om voor april wat winst te boeken.

Ten tweede is dit de Non-Farm Payrolls-week. Elke eerste vrijdag van een nieuwe maand volgen beleggers de NFP als een indicator van de Amerikaanse banenmarkt en van wat de Fed vervolgens zou kunnen doen.

De Fed is hawkish en wil de rente verder verhogen, maar blijft afhankelijk van gegevens. Omdat het scheppen van banen deel uitmaakt van het mandaat van de Fed, reageert de markt sterk op eventuele afwijkingen van de prognose.

Al met al blijft de S&P 500-index bieden ondanks hogere inflatie, hogere tarieven of oorlog in Europa. Beleggers blijven de dip kopen en een nieuwe poging om de all-time highs te bereiken mag niet worden vergeten.