Home » News » Tech-aandelen maken opmars door terwijl ECB op de loer ligt.

Tech-aandelen maken opmars door terwijl ECB op de loer ligt.

12 September 2024 Door News Team

De Aziatische aandelenmarkten stegen over het algemeen doordat beleggers weer fan werden van technologieaandelen, met name Nvidia (NVDA). Tegelijkertijd keken ze vooruit naar een vrijwel zekere renteverlaging door de ECB en mogelijke hints over wat er nog meer gaat komen.

Dit alles hielp om de negatieve invloed op de markten te compenseren die voortkwam uit de snel afnemende kans dat de Fed volgende week de rente met een half procentpunt zou verlagen.

Het langverwachte Amerikaanse inflatierapport vannacht liet zien dat de kern-CPI in augustus met 0,28% is gestegen. Dat is iets meer dan de voorspelde stijging van 0,2%. Dat was voor de nerveuze markten voldoende om uiteindelijk te besluiten dat de Fed genoegen zal nemen met een renteverlaging van 25 basispunten op woensdag.

Dat zorgde ervoor dat de kortetermijnrente steeg en de dollar een broodnodige impuls kreeg ten opzichte van de yen, die daalde van de piek van 140,71 per dollar in 2024.

De zwakkere yen zorgde ervoor dat de Nikkei bijna 3% steeg. Dit overschaduwde de agressieve uitspraken van een hoge functionaris van de Bank of Japan dat de rente op termijn naar 1% moet.

Europa staat op het punt om stevige winsten te boeken richting het grote risico-evenement van de dag: het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank. EUROSTOXX 50 futures stegen met 1,2% en FTSE futures wonnen 1%.

Een kwartpuntverlaging is volledig ingebakken, maar de vraag is of de centrale bank in oktober en december opnieuw zal verlagen. Inflatie-behoedzame haviken zijn nog steeds in de meerderheid, waarbij markten een verlaging volgende maand slechts op ongeveer 40% inprijzen.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat ECB-president Christine Lagarde in haar briefing na de vergadering zal vasthouden aan het recente verhaal dat beslissingen per vergadering worden genomen, op basis van binnenkomende gegevens.

Hierna zal de aandacht weer verschuiven naar de VS, waar wekelijks gegevens over de werkloosheidsaanvragen en producentenprijzen worden verwacht.

Werkloosheidsclaims hebben extra prominentie gekregen gezien de scherpe focus van de Fed op de gezondheid van de arbeidsmarkt. Een slecht aantal – hoger dan de voorspelde 230.000 – zou de vooruitzichten voor een verlaging van 50 bps kunnen doen herleven.

Economen verwachten dat de PPI vorige maand met 0,1% is gestegen. Sommige elementen van de data zullen analisten helpen bij het verfijnen van prognoses voor de Personal Consumption Expenditures Price Index, de door de Fed geprefereerde maatstaf voor inflatie, die op 27 september uitkomt.

Source: https://buystocks.co.uk/news/tech-stocks-cue-rally-while-ecb-looms/