Home » News » Tesla-aandelen zetten hun daling voort na massale ontslagen, terwijl de marktkapitalisatie onder de $ 500 miljard daalt.

Tesla-aandelen zetten hun daling voort na massale ontslagen, terwijl de marktkapitalisatie onder de $ 500 miljard daalt.

News Team

De aandelen van Tesla zetten hun maandenlange daling dinsdag voort nadat massaontslagen de activiteiten van het bedrijf in Texas teisterden en leidinggevenden ontslag namen.

Het aandeel daalde tijdens de handel dinsdag met bijna 5%, voordat het zich herstelde tot een daling van ongeveer 2,6% vanaf 12.30 uur ET. De waardering daalde dinsdag kort onder de $500 miljard, voordat hij terugkeerde naar ongeveer $500,71 miljard. De marktkapitalisatie van Tesla is sinds eind april 2023 niet onder de $ 500 miljard gedaald.

De aandelen van Tesla zijn tot dusver in 2024 met meer dan 36% gedaald, waardoor Tesla een van de slechtst presterende bedrijven in de S&P 500 is, alleen geëvenaard door Boeing en verzekeringsmaatschappij Globe Life – waarvan de laatste het doelwit is van shortsellers en 54% is gedaald. %. Het heeft ruim 290 miljard dollar aan marktwaarde verloren.

De aandelen van Tesla hebben deze week te lijden gehad nadat CEO Elon Musk de ongeveer 140.000 werknemers van het bedrijf op zondagavond laat een memo stuurde waarin hij hen op de hoogte bracht van ontslagen. “Meer dan 10%” van de werknemers – of minstens 14.000 mensen – zijn hun baan kwijtgeraakt, blijkt uit een registratie bij de toezichthouders.

De ontslagen komen na een erbarmelijk eerste boekjaar waarin de fabrikant van elektrische voertuigen ver achterbleef bij de verkoopverwachtingen van Wall Street. Musk noemde een “duplicatie van rollen en functies op bepaalde gebieden” die ontstond toen de EV-maker zijn activiteiten uitbreidde naar de VS, Europa en Azië.

“Er is niets waar ik meer een hekel aan heb, maar het moet gebeuren”, voegde hij eraan toe in de memo. “Dit zal ons in staat stellen om slank, innovatief en hongerig te zijn naar de volgende groeifasecyclus.”

Twee van Tesla’s meest prominente en publiekelijk gerichte leidinggevenden namen zondag voorafgaand aan de ontslagen ontslag; Andrew Baglino, Tesla’s senior vice-president voor energietechniek en aandrijflijn, en Rohan Patel, Tesla’s vice-president van openbaar beleid en bedrijfsontwikkeling.

Baglino, die in 2006 voor het eerst bij Tesla kwam werken en aan de originele elektrische Roadster werkte, leidde vele technische producten bij Tesla, waaronder de kathodefabriek in Austin, Texas, en de productie van 4680 batterijcellen. Anthony Thurston, hoofd van de afdeling kathodematerialen en productie bij Tesla, is ontslagen.

Beide projecten lopen achter op schema en het kathodefabrieksplan is een ‘financieel zwart gat’, meldde Elecktrek, daarbij verwijzend naar een persoon die bekend is met de zaak. De fabriek is bedoeld om Tesla te voorzien van bewerkte kathode voor de assemblage van batterijcellen in Gigafactory Texas.

Electrek bevestigde maandag een eerder rapport van Reuters, waarin stond dat Tesla plannen voor een betaalbare elektrische auto aan de kant zette, ten gunste van een volledig zelfrijdende auto. Musk heeft beweerd dat Reuters “loog”, zelfs toen hij een datum van 8 augustus aankondigde om Tesla’s robotaxi te onthullen.

De plannen van Tesla om Giga Texas uit te breiden om aan de nieuwe EV te werken, zijn volledig ingetrokken en veel werknemers die bij het project betrokken waren, zijn ontslagen, meldt Electrek. Tesla heeft middelen opnieuw toegewezen om zich te concentreren op het programma voor zelfrijdende auto’s en streeft ernaar een nieuw datacenter te bouwen in een voortdurende uitbreiding in de fabriek in Texas, die het tegen 20 augustus actief wil hebben.

Het uitbreidingsplan zal naar verwachting te maken krijgen met logistieke en ecologische uitdagingen. Electrek meldt dat verschillende mensen die bij het project betrokken waren – waaronder Amir Mirshahi, het hoofd infrastructuur van de fabriek – zijn ontslagen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/tesla-stock-continues-its-slide-after-mass-layoffs-as-its-market-cap-falls-below-500-billion/