Home » News » Top 4 economische gebeurtenissen die aandelenmarkten in beweging brengen

Top 4 economische gebeurtenissen die aandelenmarkten in beweging brengen

De komende week staat vol met belangrijke economische gebeurtenissen die de volatiliteit van de aandelenmarkt zullen beïnvloeden. Twee centrale banken maken hun monetair beleid bekend.

Terwijl de hele wereld de ontwikkelingen in de Rusland-Oekraïne-crisis volgt, moeten financiële marktdeelnemers ook rekening houden met de economische gebeurtenissen die voor de komende week staan gepland. Deze week staat vol met marktveranderende gebeurtenissen, zoals twee centrale banken die hun monetair beleid aankondigen of het NFP-rapport dat voor aanstaande vrijdag is gepland.

Besluit van de Reserve Bank of Australia

De Reserve Bank of Australia is de eerste centrale bank die deze week haar monetairbeleidsbesluit bekendmaakt. Er wordt echter geen beweging van de contante rente verwacht, ondanks dat de hoge inflatie waarschijnlijk boven de doelstelling van de centrale bank blijft.

Waar het om gaat is de forward guidance en of de RBA de acties van andere centrale banken volgt. Aandelen 'down under' blijven beïnvloed door externe factoren in plaats van interne.

Beslissing van de Bank of Canada

Een andere centrale bank die naar verwachting haar monetaire beleid deze week zal uitvoeren, is de Bank of Canada. Deze keer verwachten de marktdeelnemers dat de centrale bank de daggeldrente met een kwart basispunt zal verhogen, en een dergelijke stap zou op de lokale aandelenmarkt moeten meetellen.

Getuigenis van Jerome Powell

De belangrijkste gebeurtenis van de komende handelsweek is de getuigenis van Fed voorzitter Powell. De voorzitter van de Fed legt de halfjaarlijkse getuigenis af voor respectievelijk de Senaat en het Huis op woensdag, respectievelijk donderdag.

Zijn woorden hebben een grote invloed op de volatiliteit van de aandelenmarkt, en beleggers richten zich op elke hint over de omvang van de aanstaande renteverhoging. Er gaan geruchten in de markt dat de Fed ver achterloopt op de curve en de Federal Funds-rente met een half basispunt moet verhogen en niet slechts met een kwart. Als dat het geval is en Powell erop wijst, zou de aandelenmarkt opnieuw kunnen tuimelen.

Non-Farm Payrolls

Ten slotte staat het rapport Non-Farm Payrolls gepland voor vrijdag. De markt verwacht dat er in februari 400.000 nieuwe banen zullen zijn gecreëerd en dat het werkloosheidspercentage zal dalen tot 3,9%.

Omdat de Fed een dubbel mandaat heeft, namelijk prijsstabiliteit en banencreatie, kunnen beter dan verwachte banengegevens de kans vergroten op een agressievere Fed tijdens de komende vergadering in maart.