Home » News » Vodafone-aandelen dalen met 4% na record 11.000 banen geschrapt, omdat CEO zegt dat telco ‘moet veranderen’

Vodafone-aandelen dalen met 4% na record 11.000 banen geschrapt, omdat CEO zegt dat telco ‘moet veranderen’

News Team

De aandelen van Vodafone daalden dinsdag met maar liefst 4%, nadat het Britse telecommunicatiebedrijf plannen aankondigde om een recordaantal banen te schrappen en een daling van de vrije kasstroom voorspelde.

“Onze prestatie was niet goed genoeg. Om consequent te leveren, moet Vodafone veranderen’, zei de onlangs benoemde CEO Margherita Della Valle dinsdag in een openhartige verklaring.

Vodafone zei dat het in drie jaar tijd 11.000 banen zou schrappen, op een totaal personeelsbestand van iets meer dan 100.000. Dat is de grootste besparingsronde in de geschiedenis van het bedrijf, meldde Reuters.

“Mijn prioriteiten zijn klanten, eenvoud en groei. We zullen onze organisatie vereenvoudigen en complexiteit wegnemen om ons concurrentievermogen te herwinnen. We zullen middelen opnieuw toewijzen om de kwaliteitsservice te leveren die onze klanten verwachten en om verdere groei te stimuleren vanuit de unieke positie van Vodafone Business”, aldus Della Valle.

Vodafone rapporteerde 45,7 miljard euro ($ 49,7 miljard) aan inkomsten voor het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2023, ongeveer ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Maar het gaf een pessimistische voorspelling uit voor het fiscale jaar eindigend in maart 2024, en zei dat de vrije kasstroom zou dalen tot 3,3 miljard euro, tegenover 4,8 miljard euro het jaar ervoor. Vrije kasstroom is een maatstaf voor hoeveel geld een bedrijf over heeft na het betalen van bedrijfskosten en andere uitgaven.

Vodafone-aandelen daalden met 4% vanwege de sombere vooruitzichten.

Vodafone staat onder druk in belangrijke markten zoals Duitsland en Italië, te midden van hevige concurrentie.

Beleggers hebben kritiek geuit op het bedrijf omdat het te langzaam beweegt en niet de veranderingen doorvoert die nodig zijn om het bedrijf te veranderen.

Vodafone maakt een overgangsperiode door sinds oud-topman Nick Read eind vorig jaar aftrad. Het bedrijf heeft in april Della Valle aangesteld als vaste CEO om het bedrijf te transformeren.

“Wat gaat veranderen, is het ambitieniveau, de snelheid, de besluitvaardigheid van de uitvoering”, zei Della Valle dinsdag in een opgenomen video.

Ondertussen is Vodafone in gesprek met CK Hutchinson, eigenaar van rivaliserend telecommunicatiebedrijf Three UK, om een fusie door te voeren. Vodafone zei dat “er geen zekerheid kan zijn dat er uiteindelijk overeenstemming zal worden bereikt over een transactie.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/vodafone-shares-drop-4-after-record-11000-jobs-cut-as-ceo-says-telco-must-change/