Home » News » Waarom de Fed zal verhogen zonder angst om aandelenmarkt te schaden

Waarom de Fed zal verhogen zonder angst om aandelenmarkt te schaden

De aandelenmarkt stevent af op een nieuwe neerwaartse week dankzij beleggers die bang zijn voor acties van de Fed om de inflatie terug te dringen. Is het mogelijk dat de Fed nog agressiever zal verkrappen?

$1,5 biljoen is dit jaar “verdampt” van de aandelenmarkt en de daling zal doorgaan. De Nasdaq 100-index handelt ruim in het bearmarktgebied, met een daling van meer dan 28% YTD.

Ook ligt de S&P 500-index op koers voor zijn langste verliezende wekelijkse streak sinds 2001. De koers overschreed de daling van 20% niet, maar hij zit er gevaarlijk dicht bij.

Beleggers geven desgevraagd de schuld aan de Fed. Het is altijd de Fed, ongeacht de richting waarin de markt zich beweegt.

Shortsellers gaven de Fed de schuld voor het te veel versoepelen van een sterke economie op weg naar boven. Op zijn weg naar beneden geven aandelenbeleggers de Fed de schuld voor het te veel en te snel aanscherpen en schaden van de aandelen.

Maar iedereen moet in gedachten houden dat de Fed niet het mandaat heeft om de voorraden hoog te houden. In plaats daarvan heeft het een mandaat van prijsstabiliteit – en dat mandaat is in gevaar.

Zal de Fed de rente verhogen, zelfs als dit de aandelenmarkt schaadt? Dit zijn twee redenen waarom de Fed dit zal doen:

  • Politieke gevolgen van het niet omgaan met inflatie
  • Er zijn te weinig tariefstijgingen ingeprijsd

Politieke gevolgen van hoge inflatie

De inflatie in de VS heeft het hoogste punt in vier decennia bereikt. Hoewel dit echt opmerkelijk is, stond de Fed er enkele maanden geleden nog op dat de inflatie tijdelijk was.

Alleen was dat niet het geval, wat de geloofwaardigheid van de Fed schaadde. En daarmee ook de geloofwaardigheid van degenen die de voorzitter van de Fed hebben doorgelicht.

Nu de goedkeuringsclassificaties van president Biden worden beïnvloed door inflatie, zal de Fed constant onder druk staan om er iets aan te doen. En dat zullen ze ook.

Marktdeelnemers hebben te weinig wandelingen ingeprijsd

Volgens een recent onderzoek van de Bank of America verwachten beleggers tijdens deze verkrappingscyclus 7,9 renteverhogingen. Hoewel dit nogal hawkish is van de Fed, leert een beetje wiskunde ons dat de marktdeelnemers te weinig stijgingen hebben ingeprijsd.

Als één renteverhoging 25 bp is, heeft de Fed er al 3 geleverd en zal ze de komende twee vergaderingen nog eens 4 geven. Dat wil zeggen, in juli heeft de Fed 7 renteverhogingen doorgevoerd.

Toch laat het onderzoek zien dat 25% van de managers gelooft dat de Fed zal instorten en slechts 6 keer zal verhogen, terwijl 10% gelooft dat het dit slechts 4 keer zal doen.

Er is dus een verschil tussen wat de Fed al beloofd heeft te doen en wat sommige marktdeelnemers verwachten. Als zodanig zal de aandelenmarkt het moeilijk hebben om van de dieptepunten te stuiteren.