Home » News » Wall Street-aandelen staan centimeters hoger aan het begin van een week waarin de feestdagen zijn ingekort

Wall Street-aandelen staan centimeters hoger aan het begin van een week waarin de feestdagen zijn ingekort

News Team

De aandelenkoersen stegen dinsdagmiddag hoger, waardoor Wall Street’s winnende manieren van de afgelopen weken werden verlengd, toen de markt het startsein gaf voor wat naar verwachting een rustige, door vakantie ingekorte handelsweek zal worden.

De S&P 500 steeg 0,4%. De referentie-index staat bijna op het hoogste punt aller tijden van bijna twee jaar geleden, na de langste winstreeks sinds 2017.

De Dow Jones Industrial Average steeg 132 punten, of 0,4%, naar 37.519 vanaf 13.03 uur Eastern. De Nasdaq-composiet noteerde 0,4% hoger.

Technologie- en industriële aandelen waren goed voor een groot deel van de winst. Chipmaker Nvidia steeg 1,1%, terwijl Intel 4,6% hoger noteerde voor de grootste winst onder de S&P 500-aandelen. Deere & Co. steeg met 1,3% en Caterpillar steeg met 2,1%.

Energieaandelen stegen terwijl de prijs van Amerikaanse ruwe olie met 3,2% steeg. Hess steeg 1,9%.

Solide winsten van kleinere bedrijfsaandelen hielpen ook de markt op te tillen, waardoor de Russell 2000-index 1% hoger werd.

De rente op staatsobligaties was iets hoger. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bedroeg 3,91%, vergeleken met 3,90% eind vrijdag.

Sommige aandelen gingen omhoog na nieuws over een bedrijfsdeal. Medicijnmaker Bristol Myers Squibb zei dinsdag dat het RayzeBio zal overnemen in een deal van $4,1 miljard, slechts enkele dagen na de aankoop van Karuna Therapeutics voor $14 miljard. De aandelen van Bristol Myers daalden met 1,9%, terwijl RayzeBio verdubbelde tot $61,40, dichtbij de $62,50 die elk aandeel bij de overname zal opbrengen.

De aandelen in HollySys Automation Technologies stegen met 5,6% nadat het bedrijf een bijgewerkt uitkoopbod ontving van een consortium onder leiding van Dazheng Group Acquisition.

Stratasys steeg met 13% naar $14,81 per aandeel nadat Nano Dimension aankondigde dat het had aangeboden om $16,50 per aandeel in contanten te betalen voor de overname van de maker van 3D-printers. Stratasys verwierp in april een eerder uitkoopbod van Nano Dimension.

Gracell Biotechnologies steeg met 60% nadat het in Shanghai gevestigde biofarmaceutische bedrijf ermee instemde door AztraZeneca te worden overgenomen.

Wall Street beleeft de achtste opeenvolgende winstweek. Met minder dan een week te gaan in 2024 is de S&P 500 dit jaar nu met meer dan 24% gestegen, terwijl de Nasdaq met meer dan 43% is gestegen.

Beleggers zijn bemoedigd door berichten waaruit blijkt dat de inflatie aan het afnemen is, ook al lijkt de economie sterker dan verwacht.

De Federal Reserve loopt op een koord en probeert de economie voldoende te vertragen door middel van hogere rentetarieven om de inflatie af te koelen, maar niet zozeer dat het land hierdoor in een recessie terechtkomt.

Handelaren gokken er nog steeds grotendeels op dat de Federal Reserve de belangrijkste rente tegen eind volgend jaar met minstens 1,50 procentpunt zal verlagen, zo blijkt uit gegevens van CME Group. De Federal Funds-rente bevindt zich momenteel binnen een bandbreedte van 5,25% tot 5,50%, op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar.

De Federal Reserve publiceerde eerder deze maand projecties waaruit bleek dat de typische beleidsmaker verwacht de Federal Funds-rente volgend jaar verschillende keren te zullen verlagen, maar waarschijnlijk slechts met de helft van wat Wall Street verwacht.

Maar velen zien te veel optimisme over het tempo van de renteverlagingen aan het begin van het jaar, en dat de grote run op aandelen sinds eind oktober, in afwachting van dergelijke steun, wellicht overdreven is.

Deze week staat in het teken van economische rapporten. De Federal Reserve Bank of Richmond publiceert woensdag haar maandelijkse index van de productieactiviteit. Donderdag publiceert het ministerie van Arbeid zijn wekelijkse overzicht van aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en het ministerie van Handel levert zijn voorlopige novembermomentopname van de groothandelsvoorraden.

De Europese markten bleven dinsdag gesloten.

De benchmark van Shanghai leidde in Azië tot verliezen door de zware verkoop van technologie- en computerchipgerelateerde aandelen, omdat de zorgen over de handelsspanningen met de VS en andere westerse landen weer oplaaiden.

Een aantal videogamebedrijven kondigden aandeleninkopen aan om de prijzen te ondersteunen, nadat Chinese toezichthouders vrijdag ontwerprichtlijnen hadden uitgevaardigd die ervoor zorgden dat aandelen in gamemakers als Tencent en Netease kelderden.

De markten in Hong Kong waren dinsdag gesloten, dus de impact van een poging van Peking op maandag om de impact van de nieuwe regels te verzachten door steun te betuigen aan de industrie en de goedkeuring van meer dan 100 games aan te kondigen was onduidelijk.

De Shanghai Composite-index daalde 0,7%. In Shenzhen, waar relatief meer hightechbedrijven beursgenoteerd zijn, verloor de A-aandelenindex 1,2%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-stocks-inches-higher-at-the-start-of-a-holiday-shortened-week/