Home » News » Wall Street blijft stabieler een dag nadat het bedrijf een daling doormaakte.

Wall Street blijft stabieler een dag nadat het bedrijf een daling doormaakte.

16 October 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelenkoersen bleven woensdag stabiel nadat Morgan Stanley, United Airlines en andere grote bedrijven beter dan verwacht winstrapporten publiceerden.

De S&P 500 was 0,2% hoger in de ochtendhandel, een dag nadat het was gedaald van zijn hoogste punt ooit vanwege de dalende energie- en technologieaandelen. De Dow Jones Industrial Average was 165 punten gestegen, of 0,4%, om 10:30 uur Eastern Time, en de Nasdaq Composite was 0,1% hoger.

Morgan Stanley steeg met 6,6% na het rapporteren van een sterkere winst voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. CEO Ted Pick zei dat de investment bank genoot van een “constructieve omgeving” in zijn bedrijven over de hele wereld. En met aandelenkoersen die bijna recordhoogtes bereiken, beheert het nog meer geld voor klanten.

United Airlines vloog 8,7% hoger nadat het een mildere daling van de zomerwinst rapporteerde dan verwacht en plannen aankondigde om tot $ 1,5 miljard naar zijn aandeelhouders te sturen door zijn eigen aandelen terug te kopen. JB Hunt Transport Services steeg met 4% nadat het vrachtbedrijf beter dan verwachte resultaten leverde.

Ze hielpen een daling van 3% voor Ulta Beauty te compenseren. De retailer leed een van de grootste verliezen in de S&P 500 nadat hij langetermijndoelen had gegeven voor groei in verkopen en andere maatstaven die volgens analisten bij Citi suggereerden dat de Amerikaanse beauty-industrie volwassener is dan ooit.

Aandelen in de energiesector bleven een dag stabieler nadat ze een aantal van de grootste verliezen op de markt hadden geleden, waaronder een stijging van 0,6% voor Exxon Mobil.

Ze volgden de olieprijzen, die zelf stabiliseerden. De prijs voor een vat Brent-ruwe olie, de internationale standaard, bleef ongeveer gelijk nadat deze vorige week onder de $ 75 per vat was gedaald, van meer dan $ 80.

Een belangrijke reden voor de recente zwakte is de afnemende angst dat Israël Iraanse oliefaciliteiten zal aanvallen als onderdeel van zijn vergelding voor de Iraanse raketaanval begin deze maand. Iran is een belangrijke producent van ruwe olie en een aanval zou zijn export naar China en elders kunnen verstoren. Ondertussen zijn er grote zorgen dat de kwakkelende economie van China minder vraag naar ruwe olie zal betekenen dan verwacht.

Amerikaanse technologieaandelen hielden zich ook beter staande na een dag nadat ASML, een Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie, een schokkende waarschuwing voor de markt had afgegeven.

ASML CEO Christophe Fouquet zei dinsdag dat kunstmatige intelligentie nog steeds een sterk opwaarts potentieel biedt, maar “andere marktsegmenten hebben meer tijd nodig om te herstellen.” Dat leidde dinsdag tot dalingen van 3,5% voor Broadcom en 4,7% voor Nvidia. Een dag later stegen beide met minstens 1% en behoorden tot de sterkste krachten die de S&P 500 omhoog duwden.

Toch was woensdag de eerste dag waarop de Aziatische beurzen de gevolgen van ASML’s waarschuwing konden voelen, en chipbedrijven daalden daar.

De Japanse Nikkei 225 daalde 1,8%, omdat chipfabrikant Tokyo Electron 9,2% daalde en Lasertec Corp., dat apparatuur maakt om chips te inspecteren, 13,4% verloor.

Aandelenindexen waren gemengd in de rest van Azië en Europa. In Londen steeg de FTSE 100 met 1,1% nadat de overheid meldde dat de inflatie in het VK in september was gedaald tot het laagste niveau in meer dan drie jaar. Dat versterkte de verwachtingen dat de Bank of England de rentetarieven zal verlagen bij haar volgende beleidsvergadering.

In de Verenigde Staten is de Federal Reserve ook al begonnen met het verlagen van de rente, nadat deze jarenlang hoog was gehouden in de hoop de economie voldoende af te remmen om de hoge inflatie te beteugelen.

Nu de inflatie eindelijk richting de 2%-doelstelling van de Fed lijkt te gaan, verbreedt de centrale bank haar focus naar het draaiende houden van de economie. Recente rapporten die laten zien dat de Amerikaanse economie sterker blijft dan verwacht, hebben het optimisme doen toenemen dat de Fed een perfecte landing kan maken waarbij de inflatie naar 2% zakt zonder een recessie te veroorzaken die velen nodig achtten.

Op de obligatiemarkt daalde het rendement op de 10-jarige Treasury van 4,03% dinsdagavond naar 4,00%. Het rendement op de tweejarige staatsobligatie, dat beter aansluit bij de verwachtingen van wat de Fed gaat doen, daalde van 3,95% naar 3,93%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-holds-steadier-a-day-after-sliding-from-its-record/