Home » News » Wall Street, de mondiale markten zinken na het rapport dat de VS de technologiebeperkingen voor China zouden kunnen aanscherpen.

Wall Street, de mondiale markten zinken na het rapport dat de VS de technologiebeperkingen voor China zouden kunnen aanscherpen.

News Team

Wall Street volgde de mondiale markten woensdag lager toen technologieaandelen daalden nadat uit een rapport bleek dat de VS strengere importcontroles plant op bedrijven die chiptechnologie delen met China.

Futures voor de S&P 500 daalden vóór de bel met 1%, terwijl futures voor de Dow Jones Industrial Average met 0,3% daalden. De technologiezware Nasdaq daalde in de vroege handel met 1,5%.

In het onbevestigde rapport van Bloomberg staat dat president Joe Biden overweegt een verregaande regelgeving, de Foreign Direct Product Rule, te gebruiken om de verkoop van cruciale chipproductieapparatuur aan China verder te beperken.

De Verenigde Staten hebben de Chinese toegang tot geavanceerde chips en de apparatuur om deze te maken geblokkeerd, onder verwijzing naar veiligheidsproblemen, en hebben er bij hun bondgenoten op aangedrongen dit voorbeeld te volgen. De meeste hebben hun controles versterkt, maar veel bedrijven in de sector blijven zaken doen met China.

De aandelen in Tokyo Electron daalden met 7,5%. Fabrikant van precisiegereedschap Disco Corp. daalde met 4,5% en Lasertec, dat apparatuur maakt voor het inspecteren van defecten in computerchips, daalde met 5%.

De Nederlandse fabrikant van chipapparatuur ASML Holding NV daalde 7,7% in premarket, terwijl Nvidia 3,7% daalde.

ASML is ‘s werelds enige producent van machines die gebruik maken van extreem-ultraviolette lithografie om geavanceerde halfgeleiders te maken. In 2023 werd China de op een na grootste markt van ASML, goed voor 29% van de omzet, omdat Chinese bedrijven apparatuur opkochten voordat de licentievereiste van kracht werd.

Buiten de technologiesector verloor Spirit Airlines meer dan 5% nadat de discountmaatschappij de omzetverwachtingen voor het tweede kwartaal had verlaagd, en transportbedrijf JB Hunt Transport Services verloor 2,9% nadat het de omzet- en winstdoelstellingen van Wall Street niet had gehaald, terwijl de omzet met bijna 7% daalde vergeleken naar de periode van een jaar geleden.

De Nikkei 225-index in Tokio daalde 0,4% tot 41.097,69.

De Taiwanese Taiex daalde 1%, terwijl Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. 2,4% verloor.

De markten in Taiwan werden opgeschrikt door opmerkingen van voormalig president Donald Trump aan Bloomberg waarin hij kritiek uitte op het door Peking opgeëiste, zelfbesturende eiland, dat de VS krachtens een verdrag verplicht is te verdedigen als het wordt aangevallen.

“Taiwan zou ons moeten betalen voor defensie”, zei Trump volgens een transcriptie van een interview gepubliceerd door Bloomberg. “Taiwan heeft onze chiphandel van ons afgepakt, ik bedoel, hoe dom zijn we?” hij zei.

In Europa was de Londense FTSE 100 rond het middaguur vlak, omdat uit gegevens bleek dat de inflatie stabiel bleef op het niveau van 2% dat de Bank of England in juni had nagestreefd. Dat ondermijnde de hoop op een renteverlaging door de centrale bank, hoewel de beter dan verwachte cijfers het Britse pond begin woensdag boven de $1,30 duwden.

De Duitse DAX en de CAC 40 in Parijs daalden elk met 0,4%.

In het valutaverkeer daalde de Amerikaanse dollar van 158,34 yen woensdag naar 156,51 Japanse yen. Vorige week werd de koers rond de 162 yen verhandeld, maar de yen steeg vrijdag scherp. Volgens berichten zou het ministerie van Financiën woensdag op de valutamarkt hebben ingegrepen en dat het vorige week tussenbeide was gekomen door bijna 6 biljoen yen ($37 miljard) te kopen om de yen te ondersteunen.

Elders in Azië steeg de Australische S&P/ASX 200 0,7% naar 8.057,90, na tijdens de ochtendhandel een recordhoogte van 8.083,70 te hebben bereikt. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,8% tot 2.843,29.

De Hang Seng in Hongkong won 0,1% tot 17.739,41, terwijl de Shanghai Composite-index 0,5% verloor tot 2.962,85.

Handelaren wachten op de uitkomst van een beleidsbepalende bijeenkomst op het hoogste niveau van de regerende Communistische Partij, die donderdag wordt afgerond. Verwacht wordt dat de bijeenkomst achter gesloten deuren in Peking de visie van leider Xi Jinping zal onderschrijven om zwaar te investeren in het versterken van de zelfvoorziening van China op het gebied van geavanceerde technologieën.

In andere transacties voegde de Amerikaanse benchmark ruwe olie 72 cent toe aan $81,46 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.

Brent-olie, de internationale standaard, steeg met 50 cent naar $84,23 per vat.

De euro steeg van $1,0897 naar $1,0943.

In de VS bleek dinsdag uit een rapport dat de verkopen bij detailhandelaren vorige maand op peil bleven, ondanks de verwachtingen van economen voor een daling.

Toch zijn veel marktspelers van mening dat de inflatie voldoende vertraagt om de Federal Reserve ervan te overtuigen binnenkort de rente te gaan verlagen. De Fed heeft haar belangrijkste rentetarief op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar gehouden, in de hoop de economie net genoeg te vertragen om de inflatie volledig onder controle te krijgen.

Dinsdag klom de S&P 500 0,6% naar 5.667,20, waarmee hij voor de 38e keer dit jaar een recordhoogte bereikte. De Dow Jones Industrial Average steeg 1,9% naar 40.954,48, en de Nasdaq-composiet bleef achter met een winst van 0,2% naar 18.509,34, terwijl de sterren voor enkele van de grootste winnaars van het jaar donkerder werden.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-global-markets-sink-on-report-us-might-tighten-tech-curbs-on-china/