Home » News » Wall Street gaat weer omlaag, terwijl Big Tech zijn daling voortzet.

Wall Street gaat weer omlaag, terwijl Big Tech zijn daling voortzet.

News Team

Wall Street gaat weer achteruit en dinsdag nemen de voormalige supersterren opnieuw het voortouw.

De S&P 500 is 1,3% gedaald in de middaghandel. Het is de laatste wending in een angstaanjagende rit waarin het 10% daalde ten opzichte van zijn record en vervolgens twee dagen achtereen steeg. De Dow Jones Industrial Average was 325 punten gedaald, of 0,8%, om 11:00 uur Eastern Time, en de Nasdaq Composite was 2,1% lager.

Tesla was een van de zwaarste gewichten op de markt na een daling van 6,1%. De aandelen van de fabrikant van elektrische voertuigen hebben het moeilijk vanwege zorgen dat het omzet zal verliezen vanwege woede op zijn CEO, Elon Musk, die de leiding heeft over inspanningen om de uitgaven van de Amerikaanse overheid te verlagen. EV-rivalen blijven ondertussen aan zijn bedrijf knagen. Het Chinese BYD kondigde maandag een ultrasnel oplaadsysteem aan dat volgens het bedrijf bijna net zo snel is als een tankbeurt.

Alphabet daalde 3,8% nadat de eigenaar van Google zei dat het cybersecuritybedrijf Wiz zou kopen voor $ 32 miljard. Het zou de duurste aankoop van het bedrijf zijn in zijn 25-jarige geschiedenis, en het zou de in-house cloud computing van de techgigant kunnen stimuleren te midden van de opkomende kunstmatige intelligentie   groei.

De daling van Big Tech zet een trend voort die al sinds de recente uitverkoop op de markt aanhoudt: aandelen waarvan het momentum eerder onstuitbaar leek, zijn sindsdien sterk gedaald na kritiek dat ze simpelweg te duur zijn geworden.

De belangrijkste daarvan waren aandelen die omhoog schoten in de waanzin rond AI-technologie. Nvidia daalde 3,2%. Super Micro Computer, dat servers maakt, verloor 4,4%. Palantir Technologies, dat een AI-platform voor klanten aanbiedt, daalde 4,9%.

Deze aandelen behoorden tot de grootste verliezers nu Wall Street zich terugtrekt vanwege de onzekerheid over wat de handelsoorlog van president Donald Trump met de economie zal doen. Trumps rat-a-tat-aankondigingen over tarieven en ander beleid hebben zorgen gecreëerd dat Amerikaanse huishoudens en bedrijven hun uitgaven zouden kunnen beperken, wat de economie zou schaden.

Dit alles zorgt ervoor dat de berekeningen voor de Federal Reserve, die nu aan haar laatste vergadering over het rentebeleid begint en woensdag haar aankondiging doet, anders worden.

De Fed zou zijn belangrijkste rente kunnen verlagen, waardoor het voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens makkelijker zou worden om te lenen. Dat zou op zijn beurt de economie kunnen stimuleren. Maar lagere rentetarieven kunnen ook de inflatie omhoog stuwen, en Amerikaanse consumenten zijn zich al aan het schrap zetten voor hogere inflatie vanwege tarieven.

Vrijwel iedereen op Wall Street verwacht dat de Fed woensdag zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd laat, terwijl het wacht op aanwijzingen over hoe de onzekerheid zich zal ontwikkelen. De arbeidsmarkt lijkt, althans voorlopig, relatief stabiel nadat de economie vorig jaar sloot met een solide tempo.

Er zal meer aandacht zijn voor de voorspellingen die de Fed na de vergadering zal publiceren, waarin wordt aangegeven waar ambtenaren verwachten dat de rente, inflatie en de economie de komende jaren naartoe gaan. Voor nu verwachten handelaren op Wall Street grotendeels dat de Fed twee of drie renteverlagingen zal doorvoeren tot het einde van dit jaar.

Een van de redenen waarom de uitverkoop op de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen weken “tot nu toe ordelijk is verlopen”, met het epicentrum in de techsector, is mogelijk het vertrouwen dat de Fed Wall Street kan beschermen, aldus strategen bij Barclays. Als de omstandigheden snel zouden verslechteren, zou de Fed de rente kunnen verlagen om de economie te ondersteunen.

Volgens de strategen van Barclays onder leiding van Venu Krishna zou een dergelijk vertrouwen “deze week op de proef kunnen worden gesteld” als de Fed zich meer zorgen lijkt te maken over inflatie dan over een verzwakkende economie, althans in verhouding tot de verwachtingen van de markt.

Op buitenlandse aandelenmarkten stegen de indexen in een groot deel van Europa en Azië. Ze deden het dit jaar over het algemeen beter dan de Amerikaanse aandelenmarkt, waarmee ze een jarenlange trend omdraaiden en vragen opriepen of het einde was aangebroken van wat ‘US exceptionalism’ werd genoemd.

De Japanse Nikkei 225 steeg met 1,2%. Beleggers verwachten dat de Bank of Japan haar benchmarkrente ongewijzigd laat tijdens een vergadering van de monetaire beleidsraad die woensdag wordt afgerond.

De handel op de Indonesische beurs werd tijdelijk opgeschort toen de benchmark JSX met maar liefst 6% daalde. Maar later werd het verlies teruggebracht tot 3,8%.

Beleggers hebben aandelen van staatsbanken omlaag gestuurd nadat de overheid een staatsinvesteringsfonds lanceerde, genaamd Danantara, dat tot nu toe niet populair is gebleken. Zorgen over Amerikaanse tarieven en andere risico’s hebben ook het vertrouwen in de economie van ‘s werelds vierde meest bevolkte land geschokt, zei Budi Frensidy, een professor aan de Universiteit van Indonesië.

Op de obligatiemarkt daalde het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie licht van 4,31% maandagavond naar 4,30%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/back-down-goes-wall-street-as-big-tech-resumes-its-slide/