Home » News » Wall Street lijkt glibberig open te gaan nu Fed’s Powell de rentepiekweddenschappen onderdrukt

Wall Street lijkt glibberig open te gaan nu Fed’s Powell de rentepiekweddenschappen onderdrukt

News Team

Amerikaanse aandelen leken klaar voor een gemengde tot lagere start op vrijdag, terwijl de dollar stabiel bleef, nadat agressieve opmerkingen van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, de verwachtingen van een piek in de rentetarieven ondermijnden.

Om 12.10 uur GMT waren de S&P 500-futures vlak, terwijl de Nasdaq-futures 0,2% daalden.

Wereldwijd was de sfeer somber, waarbij MSCI’s breedste index van wereldaandelen (.MIWD00000PUS) rond het laagste punt in één week schommelde van 659,86, een daling van 0,4% en op koers voor een vierde sessie van verliezen en een wekelijkse daling van ongeveer 0,5%.

Europese aandelen stonden de sessie in het rood, waarbij de STOXX 600 (.STOXX) tegen 1215 GMT 1% daalde. De Duitse DAX (.GDAXI) daalde met 0,8%, terwijl de Franse CAC 40 (.FCHI) en de Britse FTSE (.FTSE) beide meer dan 1% kelderden.

Fed-functionarissen, waaronder Powell, uitten donderdag hun onzekerheid over hun strijd tegen de inflatie en voegden eraan toe dat ze het beleid indien nodig verder zouden aanscherpen.

De opmerkingen van Powell en een zwakke veiling van 24 miljard dollar aan staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar zorgden ervoor dat de rente steeg, waardoor een schaduw op de aandelen werd geworpen en de dollar werd ondersteund.

“De zwakke vraag naar lang Amerikaans papier doet beleggers zich afvragen of oplopende tekorten de effectiviteit van het monetaire beleid kunnen aantasten”, aldus Kenneth Broux van Societe Generale (SOGN.PA) in een notitie, eraan toevoegend dat dit een belangrijk beleggersthema voor 2024 zou zijn, aangezien de Verenigde Staten Staten bereiden zich voor op presidentsverkiezingen.

Beleggers hadden gezocht naar tekenen van een piek in de Amerikaanse rente nadat de Fed de rente vorige week stabiel had gehouden, een beweging die de speculatie versterkte dat de verkrappingscyclus voorbij was, wat leidde tot een kortstondige rally van risicovolle activa.

Sommige beleggers zeiden dat de agressieve houding van Powell donderdag mogelijk het resultaat was van een recente verzwakking van de financiële omstandigheden nadat de rente de afgelopen weken was gedaald.

“De recente daling van de Amerikaanse rente heeft vragen doen rijzen over de noodzaak voor de Fed om de rente verder te verhogen, vooral als de marktrente zich naar beneden blijft aanpassen”, zegt Bruno Schneller, directeur van INVICO Asset Management.

De drie grote Amerikaanse aandelenindices sloten donderdag lager en behaalden de langste winstreeks voor de Nasdaq (.IXIC) en S&P 500 (.SPX) in twee jaar, toen de marktweddenschappen op een soepeler monetair beleid vervaagden.

Amerikaanse rentefutures hebben volgens de FedWatch-tool van de CME een kans van ongeveer 60% op een renteverlaging tijdens de Fed-vergadering van juni 2024 ingeprijsd, vergeleken met een kans van ongeveer 70% vóór de toespraak van Powell.

Handelaren zouden de volatiliteit van de rentetarieven nauwlettend in de gaten houden, zei Schneller van INVICO, die opmerkte dat de markten onlangs aanzienlijke schommelingen hadden gekend.

“Een primaire oorzaak voor deze volatiliteit is het debat over de vraag of de huidige Fed Funds-rente te hoog of onvoldoende is”, zei hij.

Aziatische aandelen sloten de dag af toen de zorgen over de op een na grootste economie ter wereld weer de kop opstaken nadat uit gegevens van donderdag bleek dat de Chinese consumentenprijzen opnieuw daalden.

Tapas Strickland, hoofd markteconomie bij NAB, zei dat de cijfers druk uitoefenen op Peking om door te gaan met de stapsgewijze versoepeling van het monetaire en begrotingsbeleid.

De rente op tienjarige staatsobligaties bedroeg 4,6142%, na een stijging van twaalf basispunten op donderdag, de grootste stijging op één dag in drie weken.

Op de valutamarkten daalde de dollarindex met 0,07% ten opzichte van de nachtelijke winst en stond voor het laatst op 105,85. De dollar stond bijna op het hoogste punt in één jaar op 151,43 yen en bereikte het hoogste punt in één week ten opzichte van de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar.

Brent steeg met 95 cent naar $80,96 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie met 90 cent steeg naar $76,64 per vat, beide bijna 1% hoger op die dag. De oliemarkt is deze week aan het wankelen geweest door zorgen over de vraag, waarbij een afnemende premie voor oorlogsrisico’s tot een uitverkoop heeft geleid.

Spotgoud daalde ongeveer 0,5% naar $1.947,60 per ounce en lag op koers voor de slechtste week in meer dan een maand, met een daling van 1,8%, doordat de hogere rente en de sterkere dollar wogen.

In cryptocurrencies bleven bitcoin en ether bijna meerdere maanden hoog, met hernieuwde speculatie over de aanstaande goedkeuring van een op de beurs verhandeld bitcoin-fonds dat de digitale activa nieuw leven inblaast.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-looks-to-slippery-open-as-feds-powell-quells-rate-peak-bets/