Home » News » Wall Street verlengt de uitverkoop terwijl Powell zinspeelt op renteverhogingen

Wall Street verlengt de uitverkoop terwijl Powell zinspeelt op renteverhogingen

22 June 2023 Door News Team

De Amerikaanse aandelen sloten woensdag lager, nadat de verklaring van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, de doelstelling van de centrale bank om de inflatie in toom te houden, bevestigde toen hij hintte naar de waarschijnlijkheid van verdere renteverhogingen.

Alle drie de grote Amerikaanse aandelenindexen boekten hun derde achtereenvolgende dagelijkse dalingen, waarbij mega-cap tech en tech-gerelateerde aandelen het zwaarst wegen.

“Het lijkt erop dat de markt op adem komt na een enorm begin van de maand”, zegt Ryan Detrick, hoofdmarktstrateeg bij Carson Group in Omaha. “Historisch gezien is juni geen erg sterke maand voor aandelen, maar dit jaar zou kunnen dalen als een van de sterkste juni’s ooit; dus een kleine pauze in de run die aandelen hebben gehad is volkomen normaal.”

Tesla , samen met AI-gerelateerde aandelen zoals Microsoft Corp en Nvidia Corp waren de zwaarste belemmeringen.

In zijn getuigenis voor het US House Financial Services Committee herhaalde Powell het feit dat de centrale bank “sterk toegewijd blijft om de inflatie terug te brengen tot ons doel van 2 procent”, en zei dat het “een vrij goede gok” zou zijn dat toekomstige renteverhogingen zijn in de kaarten als de economie op het huidige pad doorgaat.

“Twee wandelingen, dat is wat de stippellijn ons vertelde,” zei Detrick. “Er zou nog een renteverhoging kunnen komen, maar ik denk niet dat iemand gelooft dat het er twee zullen zijn. Markten gaan ervan uit dat de Fed bijna klaar is.”

Op het laatste gezicht hebben de financiële markten volgens de FedWatch-tool van CME een kans van 74,4 procent ingeprijsd op nog eens 25 basispunten renteverhoging aan het einde van de monetaire beleidsvergadering van juli.

Powell zal donderdag getuigen voor de bankcommissie van de Senaat.

De Dow Jones Industrial Average daalde 102,35 punten of 0,3 procent tot 33.951,52, de S&P 500 verloor 23,02 punten of 0,52 procent tot 4.365,69 en de Nasdaq Composite daalde 165,10 punten of 1,21 procent tot 13.502,20.

Van de 11 belangrijkste sectoren van de S&P 500 voerden energieaandelen de stijgers aan, na de grootste dagelijkse daling in meer dan een maand. Technische en communicatiediensten leden de grootste procentuele dalingen.

Chips wogen zwaar op tech-aandelen. De Philadelphia SE Semiconductor-index daalde met 2,7 procent, de grootste dagelijkse daling deze maand.
Tesla was de grootste rem op de S&P 500 en de Nasdaq, met een daling van 5,5%. Barclays verlaagde zijn rating voor het aandeel naar “gelijk gewicht” van “overgewicht”, omdat de recente rally van de elektrische autofabrikant te scherp was in verhouding tot de fundamentele factoren.

“Een groot deel van de zwakte van vandaag is omdat Tesla een van zijn slechtste dagen in een tijdje had”, voegde Detrick eraan toe. “Het is een aandeel dat ook toe was aan een adempauze.”

“Na een recordwinstreeks is een vorm van zwakte volkomen acceptabel en normaal.”

Pakketbezorgers FedEx en United Parcel Service Inc daalden met respectievelijk 2,5 en 2,1 procent, nadat FedEx tegenvallende kwartaalcijfers publiceerde en zei dat de afnemende wereldwijde vraag de winstmarges onder druk zet.

Cryptobedrijven, waaronder Coinbase, Riot Platforms, Marathon Digital en Bit Digital, wonnen tussen 1,8 en 4,2 procent toen Bitcoin het niveau van $ 30.000 overschreed.

Dalende kwesties waren in de minderheid dan opkomende op de NYSE met een verhouding van 1,04 tegen 1; op Nasdaq was een ratio van 1,42 tegen 1 in het voordeel van de dalers.

De S&P 500 boekte 16 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en geen nieuwe dieptepunten; de Nasdaq Composite registreerde 80 nieuwe hoogtepunten en 123 nieuwe dieptepunten.

Het volume op de Amerikaanse beurzen bedroeg 10,62 miljard aandelen, vergeleken met het gemiddelde van 11,41 miljard voor de volledige sessie over de afgelopen 20 handelsdagen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-extends-sell-off-as-powell-hints-at-rate-hikes/