Home » News » Wells Fargo-aandelen stijgen met 3% terwijl de bank de verwachtingen overtreft, ondanks de toename van de reserves voor kredietverliezen

Wells Fargo-aandelen stijgen met 3% terwijl de bank de verwachtingen overtreft, ondanks de toename van de reserves voor kredietverliezen

Wells Fargo & Co (NYSE: WFC) zei vrijdag dat het nog steeds historisch lage achterstallige leningen heeft, maar het heeft besloten om reserves op te bouwen naarmate de economie vertraagt, waardoor de winst in het derde kwartaal wordt verminderd.

Wells Fargo-aandelen stegen met meer dan 3%, omdat de resultaten de verwachtingen overtroffen.

Dit is hoe de bank het deed in vergelijking met schattingen van Refinitiv:

  • Winst per aandeel: $ 1,30 aangepast versus $ 1,09 verwacht
  • Omzet: $ 19,51 miljard versus $ 18,78 miljard verwacht

In het kwartaal dat eindigde op 30 september daalde de nettowinst met meer dan 30% tot $ 3,53 miljard, of 85 cent per aandeel, van $ 5,12 miljard, of $ 1,17 per aandeel, in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Na aanpassingen verdiende Wells $ 1,30 per aandeel, wat de schattingen van analisten overtreft.

De prestaties van het bedrijf werden aanzienlijk geschaad door operationele verliezen van $ 2 miljard, of 45 cent per aandeel, in verband met rechtszaken, klantensanering en regelgevende zaken, aldus het bedrijf in een verklaring.

Wells opereert onder een reeks toestemmingsbevelen die verband houden met het schandaal met nepaccounts van 2016, waaronder een van de Fed die de vermogensgroei afremt.

In de laatste periode heeft de bank 784 miljoen dollar opzij gezet voor kredietverliezen, nadat ze haar voorzieningen een jaar geleden met 1,4 miljard dollar had verlaagd. De voorziening omvatte een verhoging van de voorziening voor kredietverliezen met $ 385 miljoen als gevolg van kredietgroei en een minder gunstig economisch klimaat, aldus de bank.

“Wells Fargo is goed gepositioneerd, aangezien we zullen blijven profiteren van hogere tarieven en voortdurend gedisciplineerd onkostenbeheer”, zei Chief Executive Charlie Scharf in een verklaring. “Zowel consumenten als zakelijke klanten verkeren in een sterke financiële toestand en we blijven historisch lage achterstallige vorderingen en hoge betalingspercentages zien in onze portefeuilles.”

Als de meest hypotheekafhankelijke van de zes grootste Amerikaanse banken, stond Wells Fargo onder druk omdat de verkoop- en herfinancieringsactiviteit sterk is gedaald, aangezien de gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is gestegen tot een hoogste punt in 20 jaar in de buurt van 7%.

Wells Fargo zei dat de inkomsten uit woningleningen in het derde kwartaal met 52% daalden, omdat het tempo van de hypotheekverstrekking vertraagde. De productie van woningkredieten daalde met 59% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $ 21,5 miljard.

Het is een van de gevolgen van de campagne van de Federal Reserve om de inflatie te bestrijden door de rente agressief te verhogen. Algemeen werd verwacht dat Wells Fargo, met zijn focus op retail- en commercial banking, een van de grote begunstigden van hogere tarieven zou zijn.

De nettorentebaten stegen met 36%, voornamelijk als gevolg van de impact van hogere rentetarieven en hogere leningen, aldus de bank.

De beter dan verwachte omzet van Wells werd ondersteund door een sprong van 28% in het bankieren op basis van sterkere resultaten van het treasurybeheer. De inkomsten uit commercieel vastgoed stegen met 29%, als gevolg van hogere leningen en de impact van hogere rentetarieven, aldus de bank.

De bezorgdheid dat de Fed de economie onbedoeld in een recessie zou storten, is dit jaar toegenomen en weegt zwaar op de aandelen van banken. Dat komt omdat meer leners in een recessie in gebreke zouden blijven bij leningen, van creditcards tot hypotheken tot commerciële kredietlijnen.

De aandelen van Wells zijn dit jaar met ongeveer 12% gedaald en doen het beter dan de S&P 500.

Lees het volledige inkomstenbericht.