Home » News » WERELDMARKTEN-Azië-aandelen breken winstreeks; RBA stijgt, maar Aussie zinkt

WERELDMARKTEN-Azië-aandelen breken winstreeks; RBA stijgt, maar Aussie zinkt

News Team

Aziatische aandelen boekten dinsdag een driedaagse winning streak, toen het enthousiasme van beleggers over een piek in de mondiale rente aan kracht begon te verliezen, terwijl de Australische dollar daalde nadat een renteverhoging gepaard ging met een toonverandering van de centrale bank.

MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan daalde met 1,2%. Tijdens de voorgaande drie sessies had een rally de benchmark met bijna 6% doen stijgen.

S&P 500-futures daalden met 0,2%, net als FTSE-futures, terwijl Europese futures met 0,3% daalden.

De staatsobligaties waren in Azië over het algemeen stabiel, nadat ze de rally die volgde op het besluit van de Federal Reserve om de rente vorige week ongewijzigd te laten, enigszins hadden afgezwakt.

De tienjaarsrente schommelde op 4,63% – ongeveer 10 basispunten (bps) boven het niveau waarop ze vrijdag sloten, maar ruim onder de 5% die eind oktober werd bereikt.

“Het blijft een touwtrekken tussen de markten en de Fed, omdat de Fed heeft gesuggereerd dat hogere lange rentes voor hen het werk van een verstrakking van het beleid zouden doen”, zegt Nicholas Chia, macrostrateeg bij Standard. Gecharterd.

“De markten zijn waarschijnlijk bang dat een lagere rente de Fed zou dwingen om opnieuw na te denken over een langere pauze.”

De Fed Funds-futures impliceren slechts een kleine kans op een nieuwe renteverhoging, maar de weddenschappen op renteverlagingen volgend jaar werden teruggeschroefd.

In de valutahandel was de Australische dollar de grootste stijger en daalde met ongeveer 0,9% naar $0,6430 nadat de Reserve Bank of Australia, zoals verwacht, een verhoging met 25 basispunten aankondigde, waarmee de contante rente op het hoogste punt in twaalf jaar van 4,35% kwam.

Maar de centrale bank verzachtte haar taalgebruik over de noodzaak van verdere actie.

“Het was een gematigde stijging… het wijst niet op een onmiddellijke noodzaak voor een vervolg”, zei RBC Capital Markets-rentestrateeg Rob Thompson aan de telefoon vanuit Sydney.

De Nieuw-Zeelandse dollar werd meegesleept en daalde met 0,6% naar $0,5930. De driejaars futures op Australische staatsobligaties stegen met drie ticks en de ASX200 bereikte een dieptepunt en eindigde met een daling van 0,3%.

VRAAGDRUK

Gegevens van dinsdag lieten zien dat de Chinese import in oktober onverwacht groeide, terwijl de export sneller kromp dan verwacht. Uit een gemengde reeks indicatoren bleek dat het herstel in de op één na grootste economie ter wereld ongelijkmatig blijft.

“De gecombineerde effecten van zowel krappe kredietverlening als een rotatie naar dienstenconsumptie oefenen verdere druk uit op de mondiale vraag naar goederen”, zegt HSBC-econoom Erin Xin in een notitie.

De Hang Seng in Hongkong daalde met 1,4%, terwijl de blue chips op het vasteland van China met 0,5% daalde.

Zuid-Koreaanse aandelen daalden met 3%, nadat traders een deel van de stijging van maandag ongedaan maakten door het opnieuw instellen van een short-sellingverbod. De Japanse Nikkei daalde 1,1%.

Op Wall Street had de Nasdaq maandag een zevende winstsessie op rij geboekt – waarmee de langste reeks sinds januari werd afgesloten – hoewel de winst een krappe 0,3% bedroeg omdat de rally aan momentum verliest.

Een iets sterkere dollar heeft de Japanse yen teruggeduwd naar de zwakke kant van 150 per dollar, en schommelde tijdens de Azië-sessie op 150,2.

De euro nam een adempauze op $1,0710 en analisten verwachten dat elke toekomstige daling van de dollar hobbelig en bescheiden zal zijn, zelfs als de Fed volgend jaar begint met het verlagen van de rente.

De Amerikaanse dollarindex bleef stabiel op 105,36.

“Buiten het monetaire beleid zijn het de zwakke mondiale groei en de overvloedige geopolitieke risico’s, variërend van Taiwan tot het Midden-Oosten en Rusland, die volgens ons een voortdurende veilige havensteun aan de dollar bieden, waardoor een neerwaartse cyclus van de dollar wordt vertraagd”, aldus strategen Alan van Deutsche Bank. Ruskin en George Saravelos.

Op de grondstoffenmarkten bleef de olie stabiel, terwijl de Brent-futures voor ruwe olie op $84,75 per vat bleven, ondersteund door de zenuwen dat conflicten in het Midden-Oosten zich zouden kunnen uitbreiden en het aanbod zouden kunnen bedreigen, terwijl Rusland en Saoedi-Arabië de productieverlagingen opnieuw bevestigden.

Goud kende bescheiden verliezen van $1.972, terwijl Bitcoin net boven de $35.000 schommelde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-asia-stocks-snap-winning-streak-rba-hikes-but-aussie-sinks/