Home » News » WERELDMARKTEN-Wereldwijde aandelen dalen, terwijl de rente op staatsobligaties stijgt

WERELDMARKTEN-Wereldwijde aandelen dalen, terwijl de rente op staatsobligaties stijgt

News Team

De aandelen op Wall Street en in Europa daalden maandag en de rente op staatsobligaties steeg sterk als gevolg van de geopolitieke spanningen, de volatiliteit in China en een verschroeiend banenrapport in de VS, dat de verwachtingen van een Amerikaanse renteverlaging op korte termijn teniet deed.

De Dow Jones Industrial Average daalde met 1,07% naar 38.239,86, de S&P 500 verloor 0,73% naar 4.922,23 en de Nasdaq Composite daalde met 0,89% naar 15.489,27 om 10:52 uur EST (1552 GMT).

De rente op tweejaars staatsobligaties steeg naar het hoogste punt in één maand van 4,483%, nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zondag in een interview zei dat hij wilde wachten om wat meer vertrouwen te hebben in een duurzame daling van de inflatie voordat hij de rente zou verlagen.

MSCI’s breedste index van mondiale aandelen daalde met 0,76%, terwijl in Europa de bredere STOXX 600-index eerdere winsten teruggaf en met 0,15% daalde.

“Dat we de piekrentetarieven achter ons hebben gelaten, wordt over het algemeen als een goede zaak gezien en de bedrijfswinsten blijven daar over het algemeen op peil”, zegt Russ Mould, investeringsdirecteur bij AJ Bell, eraan toevoegend dat de echte strijd zich meer in smallcapaandelen afspeelt.

Normaal gesproken zou dit een waarschuwingssignaal zijn voor een economische neergang, maar Mold zegt dat dit misschien te wijten is aan een genuanceerder beeld van deze aandelen met liquiditeitsproblemen, minder geavanceerde cashmanagementfuncties, beschikbaarheid van onderzoek en rentegevoeligheid.

“Het is absoluut een trend om in de gaten te houden”, voegde hij eraan toe.

Een groter aantal bedrijven had resultaten over het vierde kwartaal die niet aan de verwachtingen van analisten voldeden dan historisch gezien, aldus een onderzoeksnota van Goldman Sachs maandag.

De smallcapaandelen in Azië kelderden omdat het beleggerssentiment op een dieptepunt bleef vanwege een gebrek aan beleidsondersteuning en brede stimuleringsmaatregelen voor China.

De S&P China CSI 1000 small cap aandelenindex daalde ruim 6% en sloot op het laagste punt in drie jaar.

De Chinese effectentoezichthouder beloofde zondag abnormale marktschommelingen te voorkomen, maar kondigde geen specifieke maatregelen aan.

De Chinese blue chip-index sloot ongeveer 0,7% hoger, nadat hij eerder in de sessie met 2% was gedaald en vorige week het laagste punt in vijf jaar bereikte. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde ongeveer 0,2% lager

Door de staat gesteunde investeerders – ook wel het ‘nationale team’ genoemd – zijn de afgelopen weken meer grote fondsen gaan opkopen om de markt te ondersteunen, maar zijn er tot nu toe niet in geslaagd een inzinking te stoppen.

FED-FOCUS

De mondiale markten zijn gefocust op de timing van de eerste renteverlaging door de Federal Reserve, nadat een sterke reeks economische cijfers en weerstand van de centrale bankiers beleggers ertoe hebben aangezet hun renteverlagingen terug te schroeven.

De markten rekenen momenteel een kans van 80% in dat de Fed in maart de rente zal handhaven, vergeleken met een kans van 33% aan het begin van het jaar, zo bleek uit de CME FedWatch-tool. Traders rekenen dit jaar in totaal iets minder dan 120 basispunten aan verlagingen in, vergeleken met ongeveer 144 basispunten vorige week.

Gegevens van vrijdag lieten zien dat de Amerikaanse banengroei in januari versnelde en dat de lonen het meest stegen in bijna twee jaar. Dit zijn tekenen van aanhoudende kracht op de arbeidsmarkt die de Fed aanmoedigen om later te beginnen met versoepelen in plaats van eerder.

“Ik denk dat de Fed zich zorgen zou kunnen maken over het verband tussen hoge lonen en toekomstige inflatiecijfers”, zegt Ben Bennett, APAC-investeringsstrateeg voor Legal and General Investment Management. “De onderliggende economische activiteit was ook robuust, dus ik denk dat de Fed weer in een afwachtende houding zou kunnen zitten.”

In een interview met CBS-nieuwsshow ’60 Minutes’ op zondag zei Powell dat de Amerikaanse centrale bank ‘voorzichtig’ kan zijn bij het beslissen wanneer de rente moet worden verlaagd, nu een sterke economie de centrale bankiers de tijd geeft om vertrouwen op te bouwen dat de inflatie zal blijven dalen.

De dollarindex, die de Amerikaanse munt meet ten opzichte van zes andere grote valuta, steeg naar een piek in twaalf weken van 104,59.

De olieprijzen trokken zich terug na een stijging van het nieuws over nieuwe Amerikaanse aanvallen op aan Iran verbonden facties in Irak, Syrië en Jemen. Gegevens die wijzen op een ruim aanbod temperden de angst voor oplopende spanningen.

Amerikaanse ruwe olie daalde met 0,83% naar $71,68 per vat, terwijl Brent-olie met 0,57% daalde naar $76,89.

Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-global-equities-fall-as-treasury-yields-jump/