Home » News » Winsten ondersteunen Amerikaanse aandelen, maar een cruciaal inflatierapport doemt op.

Winsten ondersteunen Amerikaanse aandelen, maar een cruciaal inflatierapport doemt op.

News Team

Een sterk winstseizoen en blockbuster-rapporten van titanen uit de technologie-industrie zorgden voor een herstel van de Amerikaanse aandelenmarkt na de eerste echte zwijmeling van 2024. De inflatiegegevens van volgende week zouden kunnen bepalen of de goede sfeer aanhoudt.

De referentie-index S&P 500 is dit jaar ruim 9% gestegen, dichtbij het record van eind maart, na een terugval van 5% vorige maand.

De opleving overlapt met een sterker dan verwacht rapportageseizoen over het eerste kwartaal voor Amerikaanse bedrijven. Nu ruim 80% van de S&P 500 resultaten heeft gerapporteerd, liggen bedrijven volgens LSEG IBES op koers om hun winsten met 7,8% te laten stijgen, ruim boven de verwachting van april van 5,1% groei.

Toch zijn sommige beleggers bezorgd dat de rally zou kunnen stagneren zonder bewijs dat de inflatie weer afkoelt. Terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell de markten heeft gerustgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank de rente binnenkort zal verhogen, hebben maanden van sterke inflatie geleid tot zorgen dat beleidsmakers de rente dit jaar niet zullen verlagen.

Sterke winsten hebben ervoor gezorgd dat “beleggers zich meer op hun gemak voelen in deze markt”, zegt Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij B Riley Wealth. “Het traject van de inflatie zal echter altijd belangrijk voor ons blijven terwijl we ons in een cyclus bevinden. Waar we verwachten dat het volgende wat de Fed zal doen, is de rente te verlagen.”

Inflatierapporten zijn de afgelopen jaren aan de marktomslag voorafgegaan, omdat de Fed de rente heeft verhoogd om de consumenteninflatie af te koelen van het hoogste niveau in vier decennia dat in 2022 werd bereikt. Recentelijk bleek uit een publicatie van 10 april dat er voor de derde keer op rij sprake was van sterker dan verwachte De inflatie werd gevolgd door een daling van de aandelenkoersen gedurende ongeveer twee weken, omdat dit de vrees aanwakkerde dat de Fed de rente dit jaar zou kunnen verhogen.

Economen geraadpleegd door Reuters verwachten dat het consumentenprijsindexrapport van 15 mei in april een stijging van 0,3% zal laten zien ten opzichte van de voorgaande maand. Beleggers wachten volgende week ook op gegevens over de detailhandelsverkopen, evenals op de winsten van Walmart, Home Depot en Cisco.

“Als het CPI-rapport beter uitkomt, zal het waarschijnlijk alle renteverlagingen voor 2024 uitprijzen”, zegt Matthew Miskin, co-hoofdbeleggingsstrateeg bij John Hancock Investment Management. “Misschien moet je gaan praten over beleid dat restrictiever is als de inflatie te hoog is in verhouding tot de verwachtingen.”

BOOST VAN DE WINST

Voorlopig hebben bullish beleggers vertrouwen gewonnen na een solide winstseizoen. Opvallend waren de over het algemeen sterke rapporten van de meeste zogenaamde Magnificent Seven technologie- en groeigiganten, waarvan de aandelen vorig jaar de markt omhoog hielpen en nog steeds een enorme weging hebben in de S&P 500.

Daarvan maakte Alphabet zijn eerste dividend bekend toen het Google-moederbedrijf de omzet- en winstverwachtingen overtrof, terwijl de omzet van Apple minder daalde dan gevreesd toen de iPhone-maker een aandeleninkoopplan ter waarde van 110 miljard dollar onthulde, de grootste ooit van een Amerikaans bedrijf.

“Er zijn genoeg opwaartse verrassingen geweest die de markten hebben geholpen”, zegt Yung-Yu Ma, Chief Investment Officer bij BMO Wealth Management. “Er was bezorgdheid dat het ergens tussen een bescheiden en een zwak winstseizoen zou kunnen plaatsvinden, maar dat gebeurde niet.”

Nu Nvidia de laatste van de groep is die op 22 mei rapporteert, liggen de kwartaalwinsten van Magnificent Seven op koers om met 49,4% te stijgen, aldus Tajinder Dhillon, senior onderzoeksanalist bij LSEG.

Analisten worden ook optimistischer over de financiële vooruitzichten voor megacaps. Volgens Jessica Rabe zijn de schattingen voor de winsten voor 2024 van de zes megacapbedrijven die gerapporteerd hebben de afgelopen dertig dagen met gemiddeld 2,1% gestegen, tegenover slechts 0,1% van de winstramingen voor 2024 voor de S&P 500 in het algemeen. oprichter van DataTrek Research.

Toch hebben beleggers bedrijven gestraft waarvan de resultaten niet aan de verwachtingen voldeden. Deze aandelen hebben dit kwartaal 3,2% minder gepresteerd dan de markt, vergeleken met 1,2% in het voorgaande kwartaal, volgens een rapport van Manish Kabra, hoofd Amerikaanse aandelenstrateeg bij Societe Generale.

Die reactie is “geen grote verrassing, aangezien dit seizoen overlapte met de volatiliteit op de obligatiemarkten en sterke prestaties in de aanloop naar de rapportage”, aldus Kabra.

Source: https://buystocks.co.uk/news/earnings-bolster-us-stocks-but-crucial-inflation-report-looms/