Home » Woordenlijst » Bieden

Bieden

In tegenstelling tot de vraagprijs vertegenwoordigt de term bieding de hoogste prijs die een belegger of handelaar bereid is te betalen om een actief te kopen. De biedprijs is altijd lager dan de vraag - of laatprijs.

Een biedprijs wordt normaal gesproken bepaald nadat een verkoper en een of meer kopers over de prijs hebben onderhandeld. Liquiditeitsverschaffers in de markt doen voortdurend biedingen op effecten. In sommige gevallen worden biedingen gedaan wanneer een verkoper een prijs eist waarmee hij de aandelen kan verkopen.

Aan de andere kant zullen kopers soms bieden, zelfs als een verkoper niet overweegt te verkopen, en dit staat bekend als een ongevraagd bod.

In gevallen waarin twee of meer kopers vechten om een aandeel te kopen door hun biedingen stapsgewijs te verhogen, wordt dit als een biedingsoorlog beschouwd. Een biedoorlog is vergelijkbaar met veiling, waarbij een prijs wordt bepaald wanneer een van de kopers stopt met het verhogen van hun biedingen om hun rivaal te overtreffen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.