Home » Woordenlijst » Blue-Chip-Voorraad

Blue-Chip-Voorraad

Blue chip-aandelen zijn aandelen van gevestigde en financieel sterke bedrijven, die doorgaans leiders zijn in hun respectieve sectoren. Deze bedrijven presteren doorgaans gedurende vele jaren uitzonderlijk en kunnen perioden van onrust aanzienlijk beter doorstaan dan andere, kleinere bedrijven.

Blue-chipbedrijven hebben ook aanzienlijke marktwaarderingen, hoge aandelenkoersen, betalen regelmatig dividenden en behoren tot de meest populaire investeringskeuzes. De meeste van deze bedrijven worden gevolgd door benchmark-marktindices zoals de S&P 500, Dow Jones Industrial Average (DJIA) en FTSE, onder andere. Een paar voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Apple, Microsoft, IBM Corp., The Coca Cola Company en meer.

Hoewel er geen duidelijke vereisten zijn waaraan een bedrijf moet voldoen om een blue-chipaandeel te worden, hebben de meeste van deze bedrijven een marktwaarde van ten minste £5 miljard. Het is echter veilig om te zeggen dat alle blue-chipbedrijven veerkrachtige, financieel gezonde bedrijven hebben en leiders zijn in hun respectieve sectoren.

Blue chip-aandelen zijn over het algemeen zeer liquide omdat er een constante vraag en aanbod is naar deze aandelen op de markt. Vanwege hun stabiliteit en prestaties zijn blue-chipaandelen aanzienlijk minder volatiel dan groeiaandelen en zijn ze een voorkeursbeleggingskeuze voor diegenen die van activa met een laag risico houden. Vanwege hun hoge liquiditeit kunnen beleggers die dringend contant geld nodig hebben, hun blue-chip-aandelen meestal zeer snel verkopen, omdat er altijd kopers zijn die geïnteresseerd zijn in het verwerven van deze aandelen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.